Rusija predala agenciji VADA odgovore o podacima Moskovske antidoping laboratorije

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLaborant u Nacionalnoj antidoping laboratoriji u Moskvi
Laborant u Nacionalnoj antidoping laboratoriji u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je poslala Svetskoj antidoping agenciji (VADA) odgovore na pitanja o problemima sa podacima iz Moskovske laboratorije, saopštila je pres-služba Ministarstva sporta Rusije.

Kao što je podsetio ruski ministar sporta Pavel Kolobkov, na osnovu tehničkog izveštaja i saopštenja o istrazi, VADA je formirala 31 tačku za koju je tražila objašnjenja.

„Pismo su pripremili nezavisni ruski stručnjaci za oblast informacionih tehnologija... Stručnjaci su dali objašnjenja za svako pitanje“, dodao je ministar.

On je izrazio uverenje da je ruska strana ispunila sve zahteve.

„Spremni smo da nastavimo da pomažemo kako bismo što pre izašli iz ove situacije i učinili sve da ruskoj strani ne ostane nikakvih pitanja“, zaključio je Kolobkov.

U septembru je VADA pokrenula proceduru oduzimanja Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) statusa usaglašenosti sa globalnim antidoping kodom. Rusija se sumnjiči za manipulisanje podacima Moskovske antidoping laboratorije, koji su upućeni agenciji VADA početkom 2019. godine. Pritom, VADA zahteva da Rusija u roku od tri nedelje odgovori na te okolnosti. Stručnjaci VADA razmatraće ova objašnjenja 23. oktobra.

Na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu ruski sportisti su nastupali pod olimpijskom zastavom i imenom olimpijski sportisti iz Rusije.

Prema pravilima VADA, koja su stupila na snagu u aprilu 2018. godine, ako nacionalna antidoping agencija nije usklađena sa pravilima VADA, biće zabranjeno učešće nacionalnog olimpijskog komiteta i nacionalnog paraolimpijskog komiteta na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala