Rusija i Turska potpisale sporazum o plaćanjima u nacionalnim valutama

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Nacionalnog sistema za platne kartice u Moskvi
Zgrada Nacionalnog sistema za platne kartice u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Turska su potpisale sporazum o transakcijama u nacionalnim valutama, a takođe su se dogovorile da će proširiti upotrebu kreditnih kartica „Mir“ u Turskoj i da će priključivati turske banke i kompanije na ruski analog međunarodnog sistema „Svift“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva finansija.

Kako je navedeno, sporazum o obračunima i isplatama u nacionalnim valutama usmeren je na „širenje i jačanje saradnje između banaka, kao i na obezbeđivanje neprekidnih transakcija privrednih subjekata dveju zemalja“.

Iz Ministarstva finansija Rusije su kao glavni cilj sporazuma istakli povećanje i postepeni prelazak na korišćenje rublje i lire prilikom transakcija između Rusije i Turske i stvaranje odgovarajuće infrastrukture finansijskog tržišta.

„Sporazum između vlade Rusije i vlade Turske takođe predviđa dalje širenje infrastrukture prihvatanja ruskih platnih kartica „Mir“ na teritoriji Turske i priključivanje turskih banaka i kompanija na ruski analog sistema „Svift“ — sistem za prenos finansijskih poruka Banke Rusije“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, zemlje nameravaju da organizuju saradnju nacionalnih sistema za prenos finansijskih poruka, s tim što će druge zemlje imati mogućnost da se priključe na taj sistem, objašnjeno je iz Ministarstva finansija Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala