Rusija i Iran pozvale na obustavu rada Prvog komiteta Generalne skupštine UN

© AP Photo / Kevin HagenMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori na 74. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori na 74. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran i Rusija su pozvali na obustavu rada Prvog komiteta Generalne skupštine UN koji se bavi razoružanjem i međunarodnom bezbednošću, sve dok generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ne odreaguje na situaciju s neizdavanjem američkih viza jednom delu ruske delegacije, koji je trebalo da učestvuje u radu komiteta.

Međutim, većina članova UN nije podržala ovaj predlog.

„Želeo bih da predložim privremeni prekid u radu naše sednice, kako bi se o ovom pitanju direktno izvestio generalni sekretar UN, koji je lično odgovoran da sve delegacije imaju jednak i neograničen pristup našim događajima u sedištu UN, koji se voljom sudbine našao na američkom tlu“, rekao je Jermakov.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država usprotivio se obustavi rada komiteta.

„Pomalo iznenađuje reakcija našeg američkog kolege koji ponovo želi da prikoči rešenje za veoma ozbiljan organizacioni problem koji su sami stvorili“, istakao je Jermakov.

Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Rusija: Komitet Generalne skupštine za razoružavanje preseliti u Evropu

On je rekao da je potrebno da se za ovaj problem pronađe rešenje, a ne da se on gura pod tepih.

Na kraju je za obustavu rada komiteta glasalo 16 delegacija, 78 je bilo protiv, a 78 suzdržano.

Prošle nedelje Sjedinjene Američke Države nisu izdale vize jednom delu delegacije iz Rusije i nekih drugih zemalja koje su nameravale da učestvuju u radu Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala