Putin sa članovima Saveta bezbednosti razgovarao o situaciji u Siriji

© AFP 2023 / BULENT KILICPripadnici turske vojske kreću se prema granici sa Sirijom
Pripadnici turske vojske kreću se prema granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije o situaciji u Siriji u vezi sa pogoršavanjem situacije na severoistoku zemlje, saopštio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Učesnici sastanka detaljno su razmatrali situaciju u Siriji u kontekstu zaoštravanja na severoistoku zemlje“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „došlo je i do razmene mišljenja u vezi sa početkom rada sirijskog ustavnog odbora“. „Primećeno je da je u ovoj fazi važno da svi izbegavaju bilo kakve akcije koje bi mogle da stvore prepreke za mirno rešavanje situacije u Siriji“, precizirao je Peskov.

Sirijski Kurdi sa američkim snagama - Sputnik Srbija
Sirijski Kurdi prete Vašingtonu da će početi dijalog sa Moskvom i Damaskom

On je dodao da je na sastanku takođe bilo reči o aktuelnim unutrašnjim pitanjima.

Sastanku su prisustvovali premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, šef predsedničke administracije Anton Vajno, sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoljcev, specijalni predstavnik predsednika Rusije za zaštitu životne sredine, ekologiju i saobraćaj Sergej Ivanov.

Turska je ranije objavila o skorom početku operacije protiv kurdskih formacija koje podržavaju Sjedinjene Američke Države u prigraničnoj teritoriji Sirije. Sjedinjene Američke Države su izjavile da neće učestvovati u ovoj operaciji i da će, štaviše, povući trupe iz područja mogućih vojnih dejstava. Kako je izjavio za državni list „Vatan“ zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Fejsal Mikdad, sirijske vlasti će štititi celu teritoriju Sirije i neće prihvatiti okupaciju „ni pedlja sirijske zemlje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala