Početak rata protiv Kurda: Ambicije Turske mnogo veće nego što izgledaju

© Sputnik / Umit BektasTurska vojska
Turska vojska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojnu operaciju koju je u ponedeljak pokrenula Turska na severu Sirije protiv kurdskih naoružanih grupa treba tumačiti kao početak rata protiv Kurda, što znači da je odluka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana bila zaista ozbiljna, te se mogu u narednim danima očekivati žestoke borbe, tvrde analitičari.

Turski avioni su u noć sa ponedeljka na utorak izveli vazdušni napad na objekte kurdskih naoružanih grupa na severu Sirije. Tu informaciju prenela je lokalna televizija „Majadin“, a u izveštaju medija u Siriji, Saudijskoj Arabiji i Iranu meta turskih snaga bio je bio komandni centar naoružane grupe koju podržava kurdski pokret Sirijskih demokratskih snaga u gradu Al Malikija.

Opusteo vazdušni prostor oko Sirije - Sputnik Srbija
Turska bombardovala bazu Kurda, spremne i kopnene snage (video)

Iako još nema podataka o žrtvama, u video-snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama i na televiziji RT, kao i na pojedinim medijima u Saudijskoj Arabiji, prikazani su napadi turskih aviona na kurdske borce kod sirijsko-turske granice, u provinciji Al Hasaka. Prethodno su turski avioni, tokom celog dana, vršili intenzivan nadzor pogranične zone.

Vojni analitičar i rukovodilac Centra za izučavanje problematike nacionalne bezbednosti Aleksandar Žilin smatra da su planovi Erdogana daleko veći nego što se to čini na prvu loptu. Ideja je da se teritorija Turske proširi i malo je verovatno da će tek tako Turska napustiti Siriju, uprkos njegovim tvrdnjama da će se tamo nalaziti privremeno.

Upitan da prokomentariše zbog čega još nije poznato da li u ovom napadu Turske ima žrtava, Žilin za Sputnjik kaže da se o tome namerno ćuti kako se ne bi dizala prašina u javnosti.

„Ako je suditi po napadima koje je izvela Turska — i iz vazduha i sa kopna, odnosno bombardovanjem i granatiranjem iz artiljerijskih sistema, žrtava bi trebalo da bude i to značajan broj“, naglašava.

Turska uzvraća Trampu na pretnje

Ubrzo nakon pokretanja vojne operacije Turske stiglo je oštro upozorenje Ankari od predsednika SAD Donalda Trampa, koji je zapretio da će „uništiti tursku ekonomiju“ ako bude procenio da je ona „prekoračila ovlašćenja“ u Siriji.

„Turska ima zadatak da drži borce DAEŠ-a pod kontrolom nakon što se američki vojnici povuku“, poručio je Tramp i naglasio i da su snage Kurda na severu godinama od američke vlade dobijale ogromne sume novca, kao i opremu i naoružanje.

Međutim, turske vlasti su oštro reagovale na ovu izjavu Trampa, a zamenik predsednika Fuat Oktaj rekao je da „Turska nije zemlja koja funkcioniše pod pretnjama, već da samostalno određuje svoj put i nikada neće dozvoliti da se stvori teroristički koridor duž njenih granica“.

Damask poziva Kurde da mu se pridruže

A u međuvremenu je stigla i prva reakcija zvaničnog Damaska, a zamenik ministra spoljnih poslova Sirije poručio je Kurdima da „ne skaču u ponor“, već da se pridruže Vladi i mirnom rešavanju sirijskog konflikta.

„Govorili smo vam da će pre ili kasnija strana podrška na severu Sirije prestati, tako se i desilo. Sada ste izgubili sve. Međutim, Sirija poziva svu svoju decu da zajednički rešimo sve naše probleme“, rekao je on.

Oglasili su se i sirijski Kurdi koji su zapretili Vašingtonu da će pokrenuti dijalog sa vlastima u Damasku, kao i sa predstavnicima Rusije ukoliko SAD zaista napuste teritoriju koja se graniči sa Turskom.

Podsetimo, početak operacije turskih snaga na severu Sirije najavljen je nakon razgovora turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa Donaldom Trampom, kada je saopšteno da će se snage američke vojske povući iz tog dela Sirije, a Bela kuća je naglasila da Pentagon neće učestvovati u bilo kakvoj vojnoj operaciji Ankare. Juče su američka vojna vozila snimljena dok su napuštala pogranične gradove Sari Kani i Tal Ab-jad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala