Naučnici otkrivaju tajnu kosmičkih zraka ultravisoke energije

CC0 / piksabej / Kosmos
Kosmos - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Veliki međunarodni naučni tim pokrenuo je jednu od najvećih opservatorija gama zraka na svetu. Zahvaljujući tome, gama zračenje i kosmički zraci ekstremne energije moći će prvi put da se proučavaju.

Istraživači su to saopštili u članku o nuklearnim instrumentima i metodama u oblasti fizike „Akceleratori, spektrometri, detektori i pripadajuća oprema“.

Naučnici sa Moskovskog državnog univerziteta, Nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja u Moskvi, Univerziteta u Irkutsku i drugih vodećih centara u Rusiji i Nemačkoj, pripremaju nove serije eksperimenata u dva objekta opservatorije TAIGA: na svim stanicama detekcije TAIGA-HiSCORE i u novim teleskopima TAIGA-IACT, koji omogućavaju beleženje slike zračenja i naelektrisanih čestica koje nastaju u interakciji visokoenergetskog kvantnog gama sa jezgrima atoma atmosfere.

Pošto se merenja u glavnim detektorima opservatorije izvode noću bez Mesečeve svetlosti, a leti su takve noći retke i kratke, eksperimenti se sprovode na jesen, zimu i proleće.

​TAIGA, jedinstveni sistem instaliran na 50 km od južnog vrha jezera Bajkal, zasnovan je na novoj hibridnoj tehnologiji za snimanje opsežnih atmosferskih procesa generisanih gama zraka. Pored čerenkovskog zračenja, on može otkriti sve glavne komponente EAS-a koje nastaju u atmosferi prilikom interakcije sa kosmičkim zračenjem.

„Sistem je u fazi primene. Povećava se broj detektora različitih objekata i njihova detekcija. Tehnike otkrivanja, obrade i analize događaja se razvijaju, a karakteristike preciznosti približavaju se planiranim. To je neizbežna faza postojanja bilo kog velikog eksperimentalnog sistema“, kaže Igor Jašin, profesor na Institutu za nuklearnu fiziku i tehnologiju Nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja u Moskvi.

Prema istraživačima, planovi za neposrednu budućnost uključuju montažu trećeg teleskopa Čerenkov i povećanje broja stanica za otkrivanje u objektu na 120 jedinica na površini od jednog kvadratnog kilometra.

Poreklo kosmičkih zraka (čestice i ubrzana jezgra) jedna je od najvećih misterija savremene nauke, a njihovo razjašnjavanje moglo bi čovečanstvo da približi stvaranju novih izvora ultra visoke energije. Na primer, Veliki hadronski sudarač, najmoćniji akcelerator na Zemlji, ima energiju ubrzanja čestica milijardu puta manju od energije svemira.

Od beskrajnih originalnih kreacija, naučnici se nadaju da će proučavati procese rađanja i širenja visokoenergetskih gama kvanti i da će u budućnosti pronaći čestice misteriozne tamne materije za kojim fizičari širom sveta tragaju .

Naučni tim čine istraživači Nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja MEPhI, Državnog univerziteta Irkutsk, Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, Državnog univerziteta Novosibirsk, Državnog univerziteta Altaj, kao i vodećih istraživačkih centara u Rusiji — Centralni institut za nuklearne studije i Institut za nuklearne studije Ruske akademije nauka i Nemačka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala