Ključna saradnja Rusije i Srbije protiv opake bolesti

© Sputnik / Slobodan FilipovićDanica Grujičić - načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu
Danica Grujičić - načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Nacionalni institut za medicinska istraživanja i radiologiju Ministarstva zdravlja Ruske Federacije potpisali su ugovor o saradnji koji će omogućiti lekarima zajednička istraživanja i projekte.

Kako za Sputnjik objašnjava prof. dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dosadašnja saradnja sa kolegama iz Rusije bila je pojedinačna i nije bila institucionalizovana kao sada, a ona se nada plodnoj saradnji na obostrano zadovoljstvo.

„Ovaj ugovor podrazumeva razmenu stručnjaka, kao i zajedničke projekte, pre svega naučne, jer Institut za onkologiju i radiologiju ima veliku naučno-istraživačku laboratoriju. Ono u čemu vidimo dobitak za nas jeste mogućnost da se posavetujemo sa ruskim kolegama kada su u pitanju retke patologije, jer oni retke patologije češće sreću jer je reč o većoj populaciji. Sa druge strane, ovaj ugovor podrazumeva i razmenu kolega, što se pre svega odnosi na radio terapiju i neke zajedničke naučne projekte“, navodi dr Danica Grujičić.

Kako kaže, još nije poznato kako će se saradnja nadalje tačno dalje razvijati, ali će postojati razmena lekara i ruske kolege će dolaziti u Srbiju jer naš institut ima jako veliko iskustvo u oblasti radio terapije, s obzirom na to da se kod nas zrači oko 400 pacijenata svakoga dana.

„Pored toga, nastojaćemo da u saradnju uključimo i Klinički centar zbog toga što imamo dve odlične mašine, a nadamo se da ćemo u narednih godinu i po dana dobiti još jednu. To su gama nož, iks nož i treba da stigne magnetni nož. U tome vidimo mogućnost da mi svoja iskustva prenesemo kolegama iz Rusije“, navodi dr Grujičić.

Ruski lekari rade na novom aparatu — proton bimu, koji je, kako navodi, vrlo zanimljiv jer ne zahteva veliki prostor koji zahtevaju uobičajene mašine.

„Ruski inženjeri su uspeli da naprave mnogo manju mašinu za zračenje koja je utoliko preciznija jer se zračenje ne odvija zracima već česticama, što aparat čini mnogo preciznijim od ’noževa‘ koje mi imamo“, napominje Grujičićeva.

Nadamo se, dodaje direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, da ćemo u hodu razvijati našu saradnju sa ruskim Institutom.

„Jako je važno da se, kada u Srbiju dođe ruski premijer Dmitrij Medvedev, napravi jedan međudržavni ugovor, da to zaista bude na državnom nivou, jer je zasad reč o međuinstitucionalnoj saradnji“, primećuje dr Grujičić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala