Kako leti voz od Pekinga do Šangaja — usred Beograda

© Sputnik / Aleksandar MilačićVoz može da razvije brzinu i do 350 kilometara na sat a kapacitet je 576 putnika
Voz može da razvije brzinu i do 350 kilometara na sat a kapacitet je 576 putnika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Putnički vozovi na modernizovanoj i rekonstruisanoj železničkoj pruzi Beograd-Budimpešta, na čemu će pored ruske raditi i kineske kompanije, ići će 200 kilometara na čas, a kako izgleda vožnja kineskim brzim prugama, zahvaljujući simulatoru, uverila se danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Po otvaranju konferencije Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koja je posvećena saradnji u oblasti inovacija, Brnabićeva, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džang na Beogradskom sajmu imali su priliku da ukažu na postignuća u oblasti inovacija.

Prvo su predstavljena dostignuća srpskih i svetskih naučnika: Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića, uz demonstraciju rada Teslinog kalema, o čemu je govorio sâm Tesla, odnosno robota njegovog lika u prirodnoj veličini.

Brnabićeva se upoznala sa mogućnostima kineskih brzih vozova koje pravi kompanija „Čajna rejlvej“, a posebno sa sistemom za kontrolu vozova koji je praktično njihov mozak, čime će biti opremljen modernizovani srpski deo železničke pruge Beograd-Budimpešta.

© Tanjug / TANJA VALICPremijerka Srbije Ana Brnabić sedi za valanom simulatora vožnje brzog voza, u pratnji kineskog minstra za nauku i tehnologiju Vang Džanga i minstra Srbije za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića
Kako leti voz od Pekinga do Šangaja — usred Beograda - Sputnik Srbija
Premijerka Srbije Ana Brnabić sedi za valanom simulatora vožnje brzog voza, u pratnji kineskog minstra za nauku i tehnologiju Vang Džanga i minstra Srbije za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića

Predstavljena su dva modela „Emu“ voza. Operativna brzina jednog iznosi 350 kilometara na čas, a drugog, hibridnog modela je u rasponu od 120 do 200 kilometara na čas. Puni se na dva načina: koristeći kontaktnu mrežu i unutrašnje sagorevanje, ali i pomoću baterija, tako da može da se prilagodi različitim spoljnim okolnostima.

Oni se sada koriste u Kini, a zahvaljujući simulatoru, premijerka Ana Brnabić je imala priliku da isproba kako izgleda upravljanje vozom na liniji Peking-Šangaj.

„Huavej“ je predstavio internet mrežu pete generacije (5G), koju najbolje ilustruje brzina preuzimanja podataka, koja iznosi čak 1.046 megabita u sekundi. O kakvoj brzini je reč, najbolje govori uporedni podatak. U Srbiji, koja je prema podacima sajta „Spid.test“ u aprilu imala najbrži fiksni internet od svih država Balkana, brzina preuzimanja bila je 40,6 megabita u sekundi, a prosečna brzina preuzimanja podataka preko fiksnog interneta na svetskom nivou iznosila je 58,66 megabita u sekundi.

Kina je predstavila najnovije inovacije i u oblasti razvoja pametnih gradova i industrijskih parkova, ali i domete u oblasti robotike koji su predstavljeni na zanimljiv način, plesom robota uz zvuke popularnih melodija, pa i Užičkog kola.

Srbija se, između ostalog, predstavila „Lalom“ i „Sosom“, dvema hardverskim platformama Instituta „Biosense“ iz Novog Sada. Jedna uzima i analizira uzorak zemlje, a druga lišća, na osnovu čega se određuje zdravlje biljke, a na osnovu toga se zaključuje čime je i u kojoj meri potrebno tretirati zemljište.

© Sputnik / Aleksandar MilačićKineski roboti
Kako leti voz od Pekinga do Šangaja — usred Beograda - Sputnik Srbija
Kineski roboti

Kompanija „Onobajks“, koja radi pet godina i ima proizvodnju u Beogradu i Čačku, predstavila se jedinstvenim modelom bicikla, koji izgledom podseća na liniju popularnih motora „Harli Dejvidson“. U međuvremenu su počeli i proizvodnju elektroverzije tog bicikla i prva serija je odmah rasprodata i to u Australiju, Rusiju, Indiju, Ameriku, Švedsku, Švajcarsku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala