Ekvador „puca“ pod demonstracijama, predsednik premešta vladu iz prestonice (foto, video)

© AP Photo / Dolores OchoaŽestoki sukobi demonstranata sa policijom u glavnom gradu Ekvadora
Žestoki sukobi demonstranata sa policijom u glavnom gradu Ekvadora - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Ekvadoru su u toku haotične, masovne demonstracije, nakon uvođenja mera štednje koje su vezane za nedavno sproveden sporazum sa MMF-om. Policija je bacila suzavac na demonstrante, dok je vlada proglasila vanredno stanje.

U ponedeljak je oko 477 ljudi uhapšeno nakon pet dana žestokih demonstracija, u kojima su demonstranti blokirali puteve i sukobili se sa policijom na ulicama Kita.

Demonstranti, od kojih su mnogi pripadnici autohtonih naroda, naišli su na žestok odgovor policije koji je uključivao suzavac i oklopna vozila, a policajci su okupljene jurili na konjima i motorima.

Predsednik Moreno najavio je u ponedeljak uveče da više neće vladati iz Kita i da će se prebaciti u grad Gvajakil, na jugozapadu, u nameri da izbegne teret demonstracija. Krajem prošle nedelje, Moreno se nadao da će okončati okupljanja šezdesetodnevnim nacionalnim dekretom o vanrednim situacijama, kojim će privremeno ukinuti slobodu štampe i pravo na javno okupljanje, ali marševi nisu prestali.

Žestoke proteste pokrenuo je paket mera štednje koje je administracija predsednika Morena uvela prošle sedmice, a posebno ukidanje državnih subvencija za gorivo. Cene goriva su se više nego udvostručile, uzimajući nesrazmerni danak siromašnim i autohtonim zajednicama.

Nove ekonomske mere dolaze kao deo priprema za kredit od 4,2 milijarde dolara sa Međunarodnim monetarnim fondom, odobrenim u martu. MMF-ovi ugovori o zajmu često zahtevaju od zemalja koje ih dobijaju da reformišu interne ekonomske politike pre nego što budu odobreni.

U ponedeljak, dok su demonstranti napredovali ka predsedničkoj palati u Kitu, gde se očekivao govor predsednika Morena, vojska je iznenada izbacila zvaničnike i novinare iz zgrade zbog, kako se navodi, mera bezbednosti. Neki su bili uhvaćeni u velikom policijskom parametru oko palate, koji je uključivao bodljikavu žicu i ograde.

Predsednik je proteste protumačio kao „pokušaj puča“ koji su sproveli „korumpirani“ zakonodavci povezani sa njegovim prethodnikom i svojevremenim saveznikom Rafaelom Koreom i venecuelanskim liderom Nikolasom Madurom.

Uprkos odgovoru policije, protesti ne pokazuju znake slabljenja. Očekuje se dolazak još oko 20.000 demonstranata u Kito, a mnogi od njih kreću iz južnih delova zemlje kako bi učestvovali na protestima. Na društvenim medijima pojavili su se video-snimci na kojima je gomila demonstranata koja maršira prema gradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala