Amerika povukla vojsku sa severa Sirije zbog planirane turske vojne operacije

© REUTERS / Handout .Američka i turska vojna vozila tokom zajedničke patrole na severoistoku Sirije
Američka i turska vojna vozila tokom zajedničke patrole na severoistoku Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države povukle su vojsku sa severa Sirije zbog planirane vojne operacije Turske, izjavio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

On je naglasio da je vojno prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u Siriji pri tome ostalo nepromenjeno.

„Stav Pentagona bio je i ostao takav da je stvaranje zone bezbednosti na severu Sirije najbolji način za održavanje stabilnosti. Nažalost, Turska je odlučila da deluje jednostrano. Zbog toga smo povukli američke snage sa severa Sirije sa puta potencijalne turske invazije kako bismo osigurali njihovu bezbednost. Trenutno nismo menjali svoje prisustvo snaga u Siriji“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Hofman je takođe demantovao saopštenja nekih američkih medija da se predsednik Donald Tramp nije konsultovao sa šefom Pentagona po pitanju Sirije.

Turska je ranije objavila o skorom početku operacije protiv kurdskih formacija koje podržavaju Sjedinjene Američke Države u prigraničnoj teritoriji Sirije. Sjedinjene Američke Države su izjavile da neće učestvovati u ovoj operaciji i da će, štaviše, povući trupe iz područja mogućih vojnih dejstava. 

Sinoć je turska avijacija izvela napad na bazu kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u sirijskoj provinciji Hasaka. Ministarstvo odbrane Turske kasnije je saopštilo da su u pitanju bile pripreme za novu operaciju na severu Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala