Amerika bi mogla da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu

Pratite nas
Američka administracija razmatra mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, saopštio je predstavnik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Eliot Engel, demokrata iz države Njujork.

„Duboko sam zabrinut saopštenjima da Trampova administracija razmatra mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Pozivamo vas da ne preduzimate tako nerazuman korak“, navodi se u pismu koje je Engel poslao pomoćniku američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertu O’Brajanu.

„Dokument je od trenutka stupanja na snagu 2002. godine osiguravao važnu vojnu transparentnost državama-potpisnicama. Izlazak SAD iz Sporazuma će ići naruku samo Rusiji, napraviće štetu našim saveznicima, partnerima i američkim interesima u oblasti bezbednosti“, smatra kongresmen.

„Dogovor omogućava Sjedinjenim Državama i saveznicima da prate dislokaciju ruske vojske. Posmatračkim letovima se skupljaju informacije o ruskim akcijama u Ukrajini“, rekao je Engel.

Prema mišljenju kongresmena, izlazak iz sporazuma dovešće do podele u transatlantskom savezu i potkopati poverenje prema SAD kao pouzdanom partneru u oblasti bezbednosti.

„Ako administracija zaista razmatra mogućnost promene statusa dokumenta, to treba da bude deo otvorenog procesa, koji uključuje konsultacije sa Kongresom, a potrebno je i jasno predočiti naše namere drugim učesnicima. Koliko znam, administracija se nije značajno konsultovala sa našim saveznicima i partnerima“, navodi se u pismu Eliota Engela.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala