Vučić: Najvažniji zajednički cilj nam je mir na Balkanu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICBeograd, 7. oktobra 2019. — Erdoganova poseta Beogradu i nova retorika o kosovskom pitanju
Beograd, 7. oktobra 2019. — Erdoganova poseta Beogradu i nova retorika o kosovskom pitanju   - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naš najvažniji zajednički politički cilj je mir na Balkanu, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ukazao da u takvim okolnostima ekonomija može da raste, a ekonomska saradnja Srbije i Turske, istakao je, dramatično napreduje.

„Izražavam iskreno zadovoljstvo zbog ponovne posete predsednika Turske Srbiji. Nadam se da ćete dolaziti češće, jer svaki dolazak dodatno podstakne razvoj odnosa, unapređuje dramatično trgovinsku razmenu, znači, veću obostranu posetu turista, pospešuje kulturnu razmenu i neuporedivo poboljšava saradnju u svim oblastima“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Podsetio je da ovog puta zajednički proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji su uspostavljeni odmah posle Berlinskog kongresa.

Preneo je da je imao priliku da sa Erdoganom razgovara u četiri oka sat i po i da od njega mnogo toga čuje, sazna, ali i nauči.

„Ono što je važno, jeste da smo konstatovali da smo napravili izuzetno zančajan napredak u ekonomskoj saradnji. Trgovinska razmena između Turske i Srbije bila je prilikom poslednje posete Erdogana 2017. nešto veća od 800 miliona evra. Tada smo rekli da je prvi cilj da dostignemo milijardu“, podsetio je Vučić.

© Foto : PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan
Vučić: Najvažniji zajednički cilj nam je mir na Balkanu - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan

Kazao je da je razmena prošle godine dostigla već 1.084 milijarde evra, a u prvih osam meseci, u poređenju sa istim periodom 2018, veća je za 13 odsto.

„To pokazuje kako dramatičnim usponom idu odnosi Turske i Srbije. Povećavaju se i srpski uvoz i izvoz. Izvoz je u poređenju sa 2009. uvećan za 7,8 puta. Tada je obim našeg izvoza iznosio 32,1 milion evra, a danas je dostigao 252 miliona evra. Naravno da je srpski uvoz višestruko povećan i iznosi preko 750 miliona evra“, preneo je on.

Vučić se posebno zahvalio Erdoganu što je Turska ponovo omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku, od koje smo imali prihode u visini od 25 miliona evra, a sada imamo mogućnost da zaradimo 35 miliona evra.

To, kako je dodao, zaustavlja pad stočarske proizvodnje, u kojoj sada uočavamo napredak.

Istovremeno je izrazio zahvalnost turskim investitorima koji ulažu u mesta sa većim brojem nezaposlenih i siromašne sredine, koji su pomogli dramatično razvoju tih mesta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala