Turska ulaganja — koliko je Srbija spremna da iskoristi šansu

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Neodlučna i troma EU otvara balkanska vrata Turskoj, Rusiji i Kini“, jedan je od naslova u medijima ovih dana, inspirisanih posetom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.
Turska ulaganja — koliko je Srbija spremna da iskoristi šansu

Erdogan stiže sa delegacijom 200 turskih privrednika, a u najavama se, pored toga da će tokom njegovog boravka biti potpisano desetak sporazuma i otvoreno pet turskih kompanija u Srbiji, očekuje i polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd-Sarajevo.

Osim što ulaže u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, Turska ulaže i u Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru.

Teza koja se provlači je da Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija.

Interesantno je, takođe, da je i Turska zanimljiva Rusiji i Kini za investiranje. Kao zemlja koja povezuje Evropu sa Azijom, Turska je na trasi energetskih i infrastrukturnih projekata, poput „Puta svile“. O tome koliko je Srbija spremna da iskoristi šansu koja joj se pruža sa turskim investicijama, Jelica Putniković u „Energiji Sputnjika“ razgovara sa profesorom doktorom Vladimirom Ristanovićem, stručnjakom za međunarodnu ekonomiju i finansije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala