Tramp: Mogli bismo se vratiti u Siriju i zadati odlučujući udarac!

© AP Photo / Richard DrewDonald Tramp
Donald Tramp  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon odluke o povlačenju američkih trupa sa severa Sirije, američki predsednik Donald Tramp je rekao da bi se Amerika mogla vratiti nazad i „zadati odlučujući udarac“.

„Kada sam došao na vlast, naša vojska je bila potpuno iscrpljena. Sada su jači nego ikad. Beskonačnim i besmislenim ratovima je došao kraj! Bićemo fokusirani na širu sliku, znajući da se uvek možemo vratiti i zadati odlučujući udarac!“, napisao je Tramp na svom profilu na Tviteru.

​Američki predsednik nije precizirao ko bi mogao da bude meta tog napada.

Tramp takođe smatra da Rusija i Kina nisu zadovoljne njegovom odlukom o povlačenju američkih trupa iz severne Sirije, gde su se nalazile od 2014. godine, jer im se, kako je rekao, sviđalo da gledaju kako Amerika troši sve više novca na operacije u Siriji.

Ranije je iz Vašingtona saopšteno da Oružane snage SAD neće učestvovati u vojnim operacijama Turske na severu Sirije. U izveštaju Bele kuće, koji je objavljen nakon telefonskog razgovora između predsednika Turske i SAD, takođe se navodi da će Turska biti odgovorna za sve militante DAEŠ-a koji su zarobljeni u poslednje dve godine, nakon što su SAD porazile terorističku grupu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan takođe je saopštio da američka vojska napušta sever Sirije, gde Turska planira da sprovede vojnu operaciju protiv kurdskih formacija.

Ranije su u Ankari završeni tursko-američki pregovori za stvaranje zone bezbednosti na severu Sirije istočno od Eufrata. Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su Ankara i Vašington postigli dogovor o stvaranju koordinacionog centra za zajedničke operacije i planiranu zonu. Erdogan je istovremeno izjavio da će Ankara započeti operaciju protiv kurdskih snaga koje kontrolišu ovaj region, ukoliko Sjedinjene Američke Države budu odugovlačile sa formiranjem zone bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala