Moskva: Kijev nastavlja politiku jezičke diskriminacije

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prokomentarisalo je izjavu ministra obrazovanja Ukrajine Ane Novosad o stupanju na snagu zakona o obrazovanju u Ukrajini 2020. godine.

Moskva u vezi sa stupanjem na snagu Zakona o obrazovanju u Ukrajini žali što administracija predsednika Vladimira Zelenskog nastavlja politiku prethodne vlasti o jezičkoj diskriminaciji, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ukrajinska ministarka saopštila je ranije da će škole na ruskom jeziku u Ukrajini od 2020. godine preći na ukrajinski jezik, u skladu sa zakonom o obrazovanju od 28. septembra 2017. godine.

„Podsetimo se da je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala kritičke komentare u vezi sa Zakonom o obrazovanju i preporučila da se u njega uvedu suštinske izmene. Međutim, Ukrajina ih je ignorisala. Moramo sa žaljenjem da konstatujemo da zvanični Kijev nastavlja politiku koju je vodila prethodna Vlada, ka potpunoj i nasilnoj ukrainizaciji zemlje. Štaviše, ruski jezik i dalje se podvrgava dvostrukoj diskriminaciji, jer je za škole koje podučavaju na jezicima nacionalnih manjina, a koji pripadaju jezicima Evropske unije, prelazak na ukrajinski jezik odložen do 2023. godine“, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je podsetilo da je „više puta ukazivalo na pogubnost takve politike u multinacionalnom i višejezičnom ukrajinskom društvu“.

„Istorija uči da takvi postupci ne vode dobru. Država izgrađena na suzbijanju nacionalno-jezičkog identiteta i narušavanju ljudskih prava nikada neće biti čvrsta i stabilna“, istaklo je Ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je pozvalo kijevske vlasti da u praksi štite deklarisane evropske vrednosti ljudskih prava i da revidiraju svoju jezičku politiku.

Zakon o državnom jeziku je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao u maju. Njime se predviđa upotreba isključivo ukrajinskog jezika u gotovo svim oblastima života: u državnim organima, školama i univerzitetima, bolnicama, sudovima, vojsci, policiji, tokom izborne kampanje, referenduma i tako dalje. Međutim, dokument predviđa izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala