Kurti i Mustafa već danas o novoj vladi: Novo poglavlje, bez lopova

© AP Photo / Visar KryeziuAlbin Kurti u centru Prištine sa pristalicama
Albin Kurti u centru Prištine sa pristalicama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi prištinski mediji danas se bave izbornom pobedom opozicionih stranaka Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, a prištinska „Koha“ konstatuje da je došao trenutak da Aljbin Kurti vodi kosovsku vladu.

Na osnovu preliminarnih rezultata, Kurti je dobio oko pet hiljada glasova više od kandidata DSK, čiji je kandidat za premijera Vjosa Osmani.

Samoopredeljenje i DSK su imali duge i komplikovane pregovore o formiranju predizborne koalicije, a do dogovora nije došlo, jer se nisu saglasili ko bi bio kandidat za premijera — Kurti ili Osmanijeva.

Oni tada nisu isključili mogućnost formiranja postizborne koalicije, ako se, kako je tada saopšteno, dogovore o kandidatu za premijera.

Novi premijer

Kurti se, dodaje se, sinoć nakon prvih preliminarnih rezultata na centralnom gradskom trgu u Prištini, građanima Kosova obratio kao novi premijer, i najavio da će formiranje nove vlade početi već u ponedeljak, odnosno danas.

„Moramo staviti Kosovo na put razvoja. Našom pobedom završava se ’oduzimanje države‘. Očekuje nas puno posla. Nema neprijatelja kojih se bojimo“, poručio je Kurti.

Najavio je da će pobeda Samoopredeljenja otvoriti novo poglavlje za Kosovo, da u vladi koju bude formirao taj pokret neće biti mesta za lopove, a za one koji su bili pre njih, kazao je da će biti procesirani, a možda i pohapšeni.

Posebno se pohvalno izrazio o kandidatkinji DSK za premijera Vjosi Osmani, koja je, prema njegovim rečima, bila inspiracija mnogim ženama da počnu da se bave politikom, te najavio da će ona biti deo njegove vlade.

Kurti je ponovio da će sa Demokratskim savezom Kosova početi razgovore o formiranju nove vlade koja će, kako je rekao, doneti promene.

S druge strane, Osmanijeva je, prenosi list „Zeri“, rekla da će DSK o formiranju buduće vlade razgovarati tek kada budu izbrojani svi glasovi. Sve do tada, kazala je, nije spremna da prihvati poraz.

Ne odbacujući mogućnost formiranja vlade sa Samoopredeljenjem, Osmanijeva je rekla da konačne izborne rezultate očekuje danas.

Pad Veseljija

Za medije je najzanimljivija tema pad Veseljijeve DPK, za koji „Koha“ kaže da je počeo još od kada je on preuzeo tu stranku od Hašima Tačija, u maju 2016.

Na parlamentarnim izborima u junu 2017. DPK je na izbore izašla u tzv. PAN koaliciji sa ABK i Inicijativom za Kosovo, a njihova tadašnja pobeda nazvana je „pobedom ratne koalicije“.

Prištinska „Koha“ piše i o porazu Alijanse za budućnost Ramuša Haradinaja, koja je poražena na ovim izborima, a boljem rezultatu nije pomoglo ni to što je kao pojačanje uzeo SDP Špenta Ahmetija.

Bez glasova dobijenih poštom, koalicija ABK—SDP osvojila je prema prvim preliminarnim rezultatima 85.695 glasova, ili 11,57 odsto glasova kosovskih građana.

Navodi se, međutim, da Haradinaj i Ahmeti očekuju da će dobiti još glasova, a funkcionee ABK Besnik Tahiri je izjavio da imaju informacije da je ova koalicija dobila više od 15 odsto glasova, prenosi Tanjug.

Istovremeno, Socijaldemokratska inicijativa, uprkos optimizmu za pobedu koalicije sa Asocijacijom novog Kosova i Stranke pravde, rizikuje da ne pređe prag, piše prištinski dnevnik.

Prema podacima CIK-a, od 95 odsto prebrojanih biračkih mesta, ova koalicija prikupila je tek 4,95 odsto glasova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala