Kurdi: Sirijska vojska kreće na Manbidž nakon odlaska Amerikanaca

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaPripadnici sirijske vojske u vojnim vežbama u području Manbidža u provinciji Alep
Pripadnici sirijske vojske u vojnim vežbama u području Manbidža u provinciji Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arapsko-kurdski odredi Sirijskih demokratskih snaga saopštili su da se, navodno, sirijska vojska sprema da zauzme grad Manbidž, nakon što se iz njega povuku američke trupe.

„Prve posledice povlačenja američkih trupa i neuspešnog mehanizma za osiguravanje bezbednosti: snage sirijskih vlasti, uz podršku Rusije, pripremaju se za vojno napredovanje prema Manbidžu. Ranije smo govorili da će svaki turski napad dovesti do loših posledica za ceo region“, navodi se u saopštenju Centra za koordinacije i vojne operacije Sirijskih demokratskih snaga na zvaničnom profilu na Tviteru, ali se ne navode nikakvi dokazi za ove tvrdnje.

Erdogan je ranije izjavio da bi narednih dana mogla biti doneta odluka o turskoj operaciji na severu Sirije istočno od Eufrata. On je dodao da će cilj operacije biti čišćenje sirijske teritorije na granici sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, stvaranje zone bezbednosti i prihvat sirijskih izbeglica u Turskoj.

Ranije su u Ankari završeni tursko-američki pregovori za stvaranje zone bezbednosti na severu Sirije istočno od Eufrata. Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su Ankara i Vašington postigli dogovor o stvaranju koordinacionog centra za zajedničke operacije i planiranu zonu. Erdogan je istovremeno izjavio da će Ankara započeti operaciju protiv kurdskih snaga koje kontrolišu ovaj region, ukoliko Sjedinjene Američke Države budu odugovlačile sa formiranjem zone bezbednosti.

Zvanični Damask kategorički se usprotivio tursko-američkom sporazumu, jer, prema rečima sirijske Vlade, on predstavlja grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i grubo kršenje principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala