Gutereš pozvao na uzdržanost na severoistoku Sirije

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poziva strane na severoistoku Sirije da pokažu maksimalnu uzdržanost, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

„U kontaktu smo sa odgovarajućim stranama preko kancelarije specijalnog izaslanika (generalnog sekretara UN za Siriju Gejra Pedersena). Generalni sekretar prati situaciju na severoistoku Sirije sa velikom zabrinutošću, a posebno rizike po civile od eventualne eskalacije situacije. Veoma je važno da sve strane pokažu maksimalnu uzdržanost u ovoj fazi“, istakao je Dižarik.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar naglašava da civili i infrastruktura moraju biti zaštićeni i da treba da bude garantovan stalan bezbedan humanitarni pristup stanovnicima.

Vašington je ranije saopštio da američka vojska neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na severu Sirije. U saopštenju Bele kuće, objavljenom nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, navodilo se da će sada Turska biti odgovorna za sve borce DAEŠ-a zarobljene u poslednje dve godine, nakon što su Sjedinjene Američke Države porazile terorističku grupu u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala