Glasovi pobrojani, čeka se Zapad da izabere pobednika

© AP Photo / Darko VojinovicKosovo
Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najvažniji izbori od kako je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine, doneli su pobedu radikalnom pokretu Samoopredeljenje i apsolutnu pobedu Srpske liste.

Rezultat drugoplasirane stranke Ise Mustafe DSK i treće mesto PDK stranke koju vodi Kadri Veselji, sasvim sigurno govore da su Albanci postigli ono što su hteli — da ne zavise od Srba u parlamentu.

Koju god postizbornu kombinaciju Albanci da izaberu, čeka ih međunarodna zajednica sa zahtevom da nastave dijalog sa Beogradom.

Ko će stati na crtu Beogradu?

Stefan Surlić sa Fakulteta za političke nauke Univerziteta u Beogradu kaže da ako bi se analizirale političke izjave glavnih aktera izbora na Kosovu, mogao bi se izvesti zaključak da je Kadri Veselji i DPK najavio odlazak u opoziciju.

„S druge strane, najviše simpatija jedna prema drugoj pokazale su stranke Ise Mustafe i Aljbina Kurtija i to za sada deluje kao najrealnije postizborno savezništvo, to jest, koalicija koja bi imala i sigurnu većinu u parlamentu“, kaže Surlić.

Međutim, ne bi trebalo prenebregnuti da presudnu ulogu u postizbornom procesu imaju međunarodni akteri i da će se koalicija diktirati pre svega prema uslovima za nastavak dijaloga sa Beogradom i postizanje finalnog sporazuma.

„Sada je otvoreno pitanje kakva koalicija bi dovela do konačnog rešenja, odnosno, do mogućeg kompromisa sa Beogradom. Prema dosadašnjim izjavama, i Kurti i Vljosa Osmani (DSK) bili su vrlo decidni da nema popuštanja prema Beogradu, ali bih ostavio otvoren prostor za međunarodni uticaj, pod kojim bi moglo da dođe do popuštanja i ukidanja taksi, a time i otvaranja puta za nastavak dijaloga“, veruje naš sagovornik.

Taktika PDK

Surlić kaže da iako najveće šanse ima koalicija Kurti-Osmani, on ne bi isključio ni opciju sa PDK u vlasti, iako su rekli da sa njima neće da pregovaraju. Ali, ukoliko bude pritiska sa strane...

„Ukoliko dođe do kadrovskih pregovora i Tači podrži Vljosu Osmani za premijerku, lako može doći i do liderske sujete od strane Aljbina Kurtija, za koga, ipak, mislim da neće propustiti priliku da postane premijer i ispuni sebi žarku želju da on bude taj koji će voditi pregovore sa Beogradom“, ističe Surlić.

Surlić kaže da bez obzira na stavove koje je Kurti iznosio, on je pre svega ambiciozan političar i vrlo svestan šta znači pragmatizam u politici. A vreme će pokazati da li će njegove eksplozivne izjave u budućnosti ostati ili će biti praktičan i sposoban da preuzme poluge vlasti.

Što se tiče Srpske liste, naš sagovornik kaže da je njena ubedljiva pobeda sasvim dovoljan putokaz Albancima da će morati da uvažavaju stavove koje oni iznose, posebno u procesu nastavka dijaloga sa Beogradom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala