Francuska zabrinuta zbog turskih operacija na severu Sirije

© AP Photo / Maya AlleruzzoAmerička vojna oklopna vozila u patroli u sirijskoj zoni bezbednosti na granici sa Turskom
Američka vojna oklopna vozila u patroli u sirijskoj zoni bezbednosti na granici sa Turskom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pariz je zabrinut zbog informacija o predstojećim turskim vojnim operacijama na severoistoku Sirije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

„Veoma smo zabrinuti zbog informacija o mogućoj jednostranoj vojnoj operaciji Turske na severoistoku Sirije. Apelujemo na Tursku da izbegava akcije koje protivreče interesima međunarodne koalicije protiv DAEŠ-a, čiji je ona deo“, izjavio je portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova tokom brifinga.

Portparol je dodao da „svaka jednostrana akcija može dovesti do značajnih humanitarnih posledica i može sprečiti stvaranje okolnosti neophodnih za siguran i dobrovoljan povratak izbeglica u njihova mesta prebivališta“.

„To će potkopati stabilnost u tom regionu i napore koje ulažemo direktno, posredstvom vojnih i humanitarnih akcija, kao i napore koje preduzimamo po pitanju stabilizacije situacije, zajedno sa „Sirijskim demokratskim snagama“, u borbi protiv terorizma i za povratak normalnom životu, uz poštovanje prava lokalnog stanovništva“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se naglašava da teroristička organizacija DAEŠ predstavlja značajnu opasnost za nacionalnu bezbednost Francuske.

Uhapšeni militanti, uključujući i strane državljane, moraju se pojaviti pred sudom u zemlji u kojoj su počinili krivična dela. Suđenje i njihov pritvor su apsolutni zahtevi u cilju bezbednosti, kako se oni ne bi mogli pridružiti terorističkim organizacijama. Potrebno je izbegavati svaku inicijativu koja bi mogla da ugrozi te ciljeve“, dodao je diplomata.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske ističu da je Pariz u bliskom kontaktu sa svojim evropskim partnerima, kao i sa učesnicima međunarodne koalicije protiv DAEŠ-a.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio da bi uskoro mogla da bude doneta odluka o turskoj operaciji na severu Sirije istočno od Eufrata. On je tada precizirao da će cilj operacije biti čišćenje pogranične teritorije sa Sirijom od snaga sirijskih Kurda, stvaranje zone bezbednosti na tom prostoru, kao i smeštaj sirijskih izbeglica u Turskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala