Francuska tajna iz Jemena za koju niko ne sme da zna

© SputnikPredsednik francuske asocijacije „Republički pokret za bezbednost i etiku“ Benoa Muračiole
Predsednik francuske asocijacije „Republički pokret za bezbednost i etiku“ Benoa Muračiole - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska vlada obmanjuje svoje građane, tvrdi predsednik francuske asocijacije Republički pokret za bezbednost i etiku, koja je podnela tužbu protiv francuske vlade zbog prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koje se koristi za vojne operacije u Jemenu.

U aprilu ove godine novinar portala „Disklos“ objavio je kopiju dokumenta tajne službe, koji datira iz septembra 2018. godine. Dokument je sastavila Direkcija francuske obaveštajne službe, a sadrži detaljan spisak vojne tehnike francuske proizvodnje koja se koristi tokom sukoba u Jemenu.

U oktobru 2018. godine dokument je uručen predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, ministru odbrane, ministru spoljnih poslova i premijeru Francuske.

Mesec dana kasnije, francuska kontraobaveštajna službe je pozvala na saslušanje novinare portala „Disklos“, a 2. oktobra i predsednika Republičkog pokreta za bezbednost i etiku Benuu Muračolea zbog sumnje da je „počinio ili pokušao da izvrši krivično delo objavljivanje državne tajne“.

Ministarka odbrane Francuske Florans Parli zvanično je saopštila da ne postoje dokazi da su u Jemenu stradali civili zbog upotrebe oružja francuske proizvodnje.

© AP Photo / Adam SchreckVojnik Ujedinjenih Arapskih Emirata nadleće Jemen u helikopteru
Francuska tajna iz Jemena za koju niko ne sme da zna - Sputnik Srbija
Vojnik Ujedinjenih Arapskih Emirata nadleće Jemen u helikopteru

Prema rečima Muračolea, podaci kojima raspolaže portal, potvrđuju da je vlada upućena u to da je francusko oružje korišćeno u Jemenu.

„Grupa ’Disklos‘ je utvrdila da je vlada upućena u to, iako od početka sve negira. Ovi podaci su još važniji, jer potvrđuju da vlada laže francuske građane i parlamentarce“, izričit je Muračole.

Na pitanje zašto civili u Jemenu ne zaslužuju pažnju kao nedavni napad bespilotnih letelica na rafineriju nafte u Saudijskoj Arabiji, koji je izazvao buru negodovanja u svetu, predsednik francuskog pokreta kaže da Rijad vodi moćan informacioni rat.

„Saudijska Arabija je izdvojila ogromna sredstva kako se ne bi pričalo o tom ratu, a posebno o zverstvima koja se čine. To nije rat koji su svi zaboravili, nego rat o kome više vole da ćute — informacioni rat koji sponzoriše Saudijska Arabija“, ocenio je Muračole.

Kako je istakao, činjenica da je pozvan na ispitivanje, ne treba da baci senku na statističke podatke o broju poginulih u Jemenu.

© AP Photo / Hani MohammedDeca žrtve napada na školski autobus u Jemenu
Francuska tajna iz Jemena za koju niko ne sme da zna - Sputnik Srbija
Deca žrtve napada na školski autobus u Jemenu

„Do sada je u Jemenu poginulo 90.000 ljudi. Prema podacima nevladine organizacije „Sejv d čildren“, u zemlji je zbog rata, direktno ili indirektno, poginulo 85.000 dece. Situacija je jednostavno katastrofalna. Potrebno je što pre prekinuti sve te isporuke oružja“, zaključio je Muračole.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala