Erdogan: Svaki sporazum dveju strana o KiM prihvatljiv za Tursku

© AP Photo / Matt DunhamPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da dâ sve od sebe da reši problem Kosova i istakao da bi sporazum, koji bi bio prihvatljiv za obe strane, bio prihvatljiv i za Tursku.

Erdogan je u intervjuu „Politici“ rekao da je postizanje dogovora u vezi sa kosovskim pitanjem, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu, zbog čega Turska podržava nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma.

On je naglasio da su odnosi između Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju i poštovanju.

„Želimo da ojačamo naše odnose i saradnju sa regionom na svakom polju. Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu. Sa Srbijom imamo duboke i ukorenjene istorijske i kulturne veze i vidimo je kao susednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice“, rekao je Erdogan.

Kaže da ga raduje što vidi da je od njegove poslednje posete Srbiji napredovala bilateralna saradnja, da su se povećala ulaganja turskih privrednika, ali i to što se u Srbiji povećava interesovanje za tursku kulturu i jezik i obrnuto.

„Biti svedok rezultata svih projekata koje smo realizovali zajedno sa mojim dragim prijateljem (predsednikom Aleksandrom) Vučićem čini me posebno radosnim i pokazuje da smo na dobrom putu. Nemam nimalo sumnje u to da ćemo ovom snažnom političkom voljom obe strane našu saradnju podići na mnogo viši nivo“, rekao je turski predsednik.

© Tanjug / Dimitrije GolVučić i Erdogan na Poslovnom forumu
Erdogan: Svaki sporazum dveju strana o KiM prihvatljiv za Tursku - Sputnik Srbija
Vučić i Erdogan na Poslovnom forumu

On je dodao da njegova zemlja pridaje značaj održavanju stabilnosti u Srbiji i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruženja EU.

„Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, verujemo da će to imati pozitivan odraz na ceo region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posetim Beograd imam priliku da se u to uverim“, rekao je predsednik Turske.

Upitan da prokomentariše projekat „Zelena transverzala“, koji podržavaju pojedini bošnjački političari u Srbiji i regionu, a koji ima za cilj da se delovi Srbije u kojima živi muslimanska manjina objedini sa BiH i Kosovom, Erdogan kaže da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne prave razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

„Mi želimo da Srbija bude u jedinstvu, solidarnosti i miru, da uspešno završi evropske integracije i postane prosperitetna zemlja. Međutim, nekima smetaju aktivnosti naše zemlje na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom“, rekao je Erdogan.

Kako je rekao, ti krugovi pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikažu drugačijom nego što jeste.

„Srećom, zahvaljujući zajedničkom naporu sa mojim cenjenim prijateljem Vučićem, svakim danom, unapređenjem naših odnosa osujećujemo planove ovih krugova. Moj savet svima je da umesto što podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprineti boljoj budućnosti Balkana“, rekao je Erdogan, preneo je Tanjug.

Govoreći o deklaraciji koju je najavila Stranka demokratske akcije, a koja predviđa restrukturiranje BiH, Erdogan je kazao da Turska podržava Dejtonski sporazum kao minimalni kompromis koji trenutno postoji za BiH, uprkos postojanju nekih nedostataka i činjenicu da niko u BiH nije u potpunosti zadovoljan njime.

„Međutim, već sam izjavio da ako zainteresovane strane žele da unaprede ovaj sporazum, to bi trebalo biti urađeno pod nadzorom UN“, zaključio je turski predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala