Erdogan danas u Srbiji: Ekonomska saradnja i početak gradnje auto-puta

© Kancelarija za saradnju sa medijima Predsednika SrbijeAleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan na inauguraciji u Ankari
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan na inauguraciji u Ankari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani doček turskom predsedniku biće priređen u 12.30 časova ispred Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Dvojica predsednika potom će obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“, a u 13 sati sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana.

Za 14 časova predviđena je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsednika. Sat kasnije Vučić i Erdogan obratiće se medijima.

Biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Od 16 časova uslediće srpsko-turski poslovni forum, na kome će se obratiti dvojica predsednika, a predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak govoriće o privrednoj saradnji dveju zemalja i planovima za njeno unapređenje.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član, Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džafervić.

Jedan od najvažnijih momenata Erdoganove posete svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji auto-puta Beograd—Sarajevo, u utorak posle podne.

Auto-put Beograd—Sarajevo značajan je za povezivanje celog regiona, radovi na jednom delu prstena auto-puta, na deonici između Sremske Rače i Kuzmina su u toku, a izvodi ih turska kompanija „Tašjapi“, zajedno sa srpskim kompanijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala