Borelj: Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država

© AP Photo / Manuel Balce CenetaŽozep Borelj
Žozep Borelj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje, da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati, a prvo će posetiti Prištinu, i to zato što Srbiju već dobro poznaje.

„Jedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bih ispunio ovaj prioritet“, izjavio je Borelj.

Žozep Borelj je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta poručio da dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen.

„Kosovo mora da povuče takse, a Srbija da se angažuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu“, ocenio je Borelj.

Ričard Grenel - Sputnik Srbija
Ko je uopšte ovlastio Ameriku da šalje pregovarača za Kosovo?

Na pitanje da li će kredibilitet i integritet njegove politike u dijalogu Beograda i Prištine biti doveden u pitanje, zbog pozicije Španije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Borelj kaže da, iako se zemlje članice razlikuju po pitanju priznanja, one su ujedinjene u svom angažmanu na rešavanju problema.

„Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili“, poručio je Borelj.

Dosadašnji šef diplomatije Španije je dodao da dobro poznaje Srbiju, a da na Kosovu nikada nije bio, iz „očiglednih razloga“.

„Zato će moja prva poseta biti Prištini“, najavio je Borelj.

On je zaključio da EU ne može biti „geostrateška sila“, ukoliko prvo ne reši problem u njenom neposrednom okruženju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala