U Centralnoafričku Republiku stigli agenti CIA

© AFP 2023 / FRED DUFOURFrancuski vojnici patroliraju jugozapadnim delom Centralnoafričke Republike
Francuski vojnici patroliraju jugozapadnim delom Centralnoafričke Republike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka obaveštajna služba poslala je grupu agenata u Centralnoafričku Republiku, nakon što su tamo stigli ruski stručnjaci, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Centralnoafričke Republike Valerij Zaharov za televiziju „Rusija 1“.

Krajem septembra objavljen je prvi deo reportaže, u kojoj je televizijska ekipa pokazala mesto 20 kilometara severno od grada Sibjuta, gde su 2018. godine ubijeni ruski novinari Orhan Džemal, Aleksandar Rastorgujev i Kiril Radčenko. Osim toga, televizija je prvi put objavila video-dokaze vozača koji je preživeo pucnjavu na televizijsku ekipu.

U reportaži je prikazan i hotel u kome su, prema savetnikovim rečima, smešteni Amerikanci. Zaharov je ispričao da se radi o maloj grupi. Deo agenata CIA nalazi se u hotelu, ali oni se uglavnom automobilima voze po gradu i određuju koordinate.

„Oni su priznali: dugo nismo bili ovde, ali smo zbog vašeg prisustva morali da dođemo“, rekao je Zaharov.

Prema njegovim rečima, Amerikanci su počeli aktivno da pružaju pomoć Vladi ove zemlje.

Spaska kula moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Falsifikatima pokušavaju da eliminišu Rusiju iz prebogate Centralnoafričke Republike

„Odnosno, ispostavlja se da je Rusija sve ohrabrila da pružaju još veću pomoć. To jest, svi su počeli da se takmiče ko će više pomoći Centralnoafričkoj Republici“, objasnio je on.

Ministar odbrane zemlje Mari Noel Kojara izjavila je u reportaži da je u CAR već stigla druga partija ruskog naoružanja u 14 aviona i da su isporuke izvršene pod kontrolom inspektora UN. Radi se o malokalibarskom oružju — mitraljezima, municiji i pištoljima.

Situacija u CAR

Situacija u Centralnoafričkoj republici pogoršala se početkom decembra 2013. godine, kada su se u Bangiju dogodili sukobi između militanata i hrišćanskih pobunjenika. Savet bezbednosti UN prvi put je uveo opšti i potpuni embargo na oružje u Centralnoafričkoj Republici 2013. godine.

Ujedinjene nacije su usvojile rezoluciju kojom je zemljama članicama UN zabranjeno da dostavljaju oružje Centralnoafričkoj Republici, učestvuju u obuci njenih građana ili da tamo šalju plaćenike. Kasnije su embargu na oružje dodate i zabrana putovanja fizičkim licima i zamrzavanje imovine fizičkih i pravnih lica, čiju listu utvrđuje Odbor za sankcije.

Savet bezbednosti UN je početkom 2019. godine jednoglasno glasao za produženje sankcija Centralnoafričkoj Republici do 31. januara 2020. godine. Tekst rezolucije predviđa da se mandat ekspertskoj grupi koja pomaže Odboru za sankcije Centralnoafričkoj Republici produži do 29. februara 2020. godine.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva sa svojim partnerima u Savetu bezbednosti UN razmatra moguće ukidanje embarga na oružje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala