Rusija poziva Tursku i Kipar da se ne svađaju oko gasnih polja u Mediteranu

© AP Photo / Turkish Defence MinistryTurski brod "Fatih" za bušenje u istočnom Mediteranu kod Kipra
Turski brod Fatih za bušenje u istočnom Mediteranu kod Kipra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je zabrinuta eskalacijom napetosti oko eksploatacije gasnih polja u ekonomskoj zoni Kipra i poziva na uzdržanost od destabilizirajućih poteza, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Sa zabrinutošću pratimo dalju eskalaciju napetosti oko eksploatacije gasnog nalazišta u ekonomskoj zoni Kipra. Pozivamo na uzdržanost od koraka koji vode ka destabilizaciji i povećanju kriznog potencijala u istočnom Sredozemlju i na strogo poštovanje principa međunarodnog prava, kao i na rešavanje spornih pitanja isključivo mirnim putem“, navodi se u Ministarstvu.

Moskva podržava hitno pokretanje pregovaračkog procesa i kao stalna članica Saveta bezbednosti UN nudi pomoć u svemu što bude potrebno.

Turski brod „Javuz“ za vađenje nafte i gasa u istočnom Sredozemlju uskoro će početi da buši morsko dno jugozapadno od Kipra.

Turska i Kipar se spore oko prava na eksploataciju podzemnog gasa u istočnom Mediteranu.

Ankara je u četvrtak najavila slanje svog broda u vode južno od Kipra, gde su vlasti kiparskih Grka već dodelile prava na istraživanje italijanskim i francuskim kompanijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala