Građani KiM biraju poslanike za parlament

Pratite nas
Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji počelo je jutros u sedam sati.

U jednom od osam biračkih centara u Srednjoj tehničkoj školi „Mihailo Petrović Alas“ u Severnoj Kosovskoj Mitrovici glasanje je počelo na vreme, tačno u sedam sati, i zasad protiče bez problema.

Građani Severne Mitrovice glasaće na 27 biračkih mesta, a pravo glasa ima ukupno 22.457 upisanih birača.

Oni su raspoređeni u sedam biračkih centara, unutar kojih se nalazi 27 biračkih mesta, od čega su dva privatna objekta, a ostalo su škole.

Građani na KiM danas biraju 120 poslanika za parlament u kojem je 10 poslaničkih mandata zagarantovano Srbima, a 10 ostalim nacionalnim manjinama na Kosmetu.

Na izborima učestvuje ukupno 25 listi, od kojih četiri predstavljaju srpsku zajednicu, a to su Srpska lista, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, glasa se za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), ukupan broj birača na KiM je 1.937.868, a za izbore je odštampano 1.801.800 glasačkih listića.

Prema prvim informacijama iz Izborne komisije za sever Mitrovice, izbori zasad protiču u najboljem redu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala