Pojavio se novi doušnik u „Ukrajinagejtu“

© AP Photo / Carolyn KasterAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još jedan američki obaveštajac ispričao je generalnom inspektoru obaveštajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država Majklu Atkinsonu detalje o razgovoru američkog i ukrajinskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Zelenskog, prenosi televizija Ej-Bi-Si, pozivajući se na Marka Zaida, advokata doušnika.

Prema njegovim rečima, kao i u prvom slučaju, radi se o neimenovanom američkom obaveštajcu. Advokat je naglasio da njegov klijent „ima podatke iz prve ruke, koji se tiču nekih pretpostavki iznetih u žalbi prvog informatora“. Advokat je naveo da je obaveštajac već razgovarao sa Atkinsonom, ali do ovog trenutka nije komunicirao sa članovima odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji se bave istragom u okviru procedure Trampovog opoziva.

U petak je „Njujork tajms“ saopštio da još jedan agent američke obaveštajne službe razmatra podnošenje izveštaja o Trampovim odnosima sa Ukrajinom, koji su ga uznemirili. List napominje da ovaj obaveštajac ima konkretnije informacije o događajima koji su u vezi sa predsednikom SAD i Kijevom.

U Sjedinjenim Američkim Državama je izbio veliki skandal (Ukrajinagejt) zbog telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog, koji je obavljen 25. jula, a koji je na kraju bio povod za pokretanje procedure opoziva američkog predsednika. Kako tvrde Trampovi politički protivnici, američki predsednik je tokom telefonskog razgovora pokušao da ubedi Zelenskog da započne istragu o aktivnostima Hantera Bajdena, sina Džozefa Bajdena, u Ukrajini, u zamenu za pružanje finansijske i vojne pomoći Kijevu.

U septembru je Bela kuća objavila transkript razgovora između američkog i ukrajinskog lidera. Ranije su mediji javili da je u razgovoru sa Zelenskim Tramp mogao da traži istragu protiv Hantera Bajdena, sina bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena. Transkript je potvrdio da je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži otpuštanje bivšeg državnog tužioca Viktora Šokina, koji je istraživao kompaniju „Burizma grup“, u čijem je upravnom odboru bio Bajdenov sin, a istraživao je i slučaj samog Hantera Bajdena.

Američko Ministarstvo pravde, koje je i Državno tužilaštvo, u telefonskom razgovoru nije pronašlo kršenje nacionalnog zakona, niti bilo kakve osnove za dalju istragu.

Demokrata Bajden trenutno je najverovatniji protivnik Trampa na predstojećim predsedničkim izborima, koji su planirani za novembar 2020. godine. Zbog toga je Tramp, prema mišljenju demokrata, vršeći pritisak na Zelenskog, ustvari, želeo da dobije podršku Kijeva, u želji da bude ponovo izabran za drugi mandat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala