Američki portal oduševljen „napadom ruskih zombija“ u Poljskoj

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaOfanziva na jugozapadnom frontu 1916. godine
Ofanziva na jugozapadnom frontu 1916. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otpor koji su ruski vojnici pružili Nemcima prilikom odbrane tvrđave Osovec u Prvom svetskom ratu američki časopis „We Are The Mighty“ uporedio je sa „strašnim napadom zombija“.

Američki patriotski portal piše da je u julu 1915. godine, nakon što je nemačka vojska upotrebila hemijsko oružje, hlor reagovao na vodu u plućima vojnika i u vazduhu, pretvorivši ga u hlorovodoničnu kiselinu, „počeo je da izjeda Ruse iznutra“, zbog čega su opkoljeni vojnici, bez sredstava zaštite, odlučili da krenu u kontranapad.

„Blizu 100 ljudi koji su se grupisali za napad na Nemce sudarilo se sa 12 bataljona neprijateljskih snaga, ali su ipak nastavili sa ofanzivom. To što su Nemci videli kroz maglu bilo je odlučujući faktor. Horda zombija je izašla iz tame i krenula na vojsku od 7.000 ljudi. Nemce je uhvatila panika i pobegli od ruskih mrtvaca“, navodi se na portalu.

Portal naglašava da su, bežeći od ruskih vojnika, Nemci gazili na mine koje su sami postavili i da su udarili u žičanu ogradu.

Tvrđava Osovec, koja se nalazi na 50 kilometara od grada Belostoka, prema planu ruskog Generalštaba trebalo je da spreči prelaz Nemaca preko saobraćajnog čvora Belostok, čije je osvajanje otvaralo put za Vilno, Brest, Grodno, Minsk i dalje u Rusiju.

Tvrđava se nije mogla zaobići jer se severno i južno od nje nalazilo močvarno zemljište.

Tokom Prvog svetskog rata Nemci su je tri puta napadali, između ostalog i hemijskom oružjem. Ruski garnizon tvrđave je odbio sve napade, izdržao opsadu višestruko jačih protivnika i nakon pola godine se povukao po nalogu komande.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala