Vašington negira da su propali pregovori s Pjongjangom

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države negirale su saopštenje Severne Koreje da su pregovori Vašingtona i Pjongjanga u Stokholmu propali, navodeći da je diskusija bila dobra i da je sadržala „niz novih, kreativnih ideja“, saopštila je portparolka Stejt departmenta SAD Morgan Ortagus.

„Raniji komentari severnokorejske delegacije ne održavaju sadržaj ili duh današnje diskusije koja je trajala osam i po sati. SAD su donele kreativne ideje i vodile dobru diskusiju sa svojim kolegama iz Severne Koreje“, navedeno je u saopštenju.

Morgan Ortagus je rekla da su strane razmotrile situaciju nakon samita u Singapuru i navele da je važna „intezivnija saradnja radi rešavanja mnogih problema koji brinu obe strane“.

„Delegacija SAD je unapred razmotrila niz novih inicijativa koje će nam omogućiti da postignemo napredak u svakom od četiri stuba singapurskog zajedničkog saopštenja. Po završetku naših razgovora SAD su predložile Severnoj Koreji da lrihvati poziv naših švedskih domaćina da se vrati u Stokholm da bi smo se kroz dve sedmice ponovo susreli i nastavili razmatranje svih tema. Delegacija SAD prihvatila je taj poziv“, rekla je predstavnica Stejt departmenta SAD.

Severnokorejska  delegacija na čelu sa specijalnim izaslanikom Kim Mon Gilom i delegacija SAD koju je predvodio specijalni predstavnik Stiven Bigan razgovarale su 5. oktobra u Stokholmu, prvi put posle februarskog samita u Hanoju. Ne sačekavši završetak pregovora, međutim, severnokorejske diplomate su napustile mesto sastanka, nakon čega je specijalni izaslanik Kim Mon Gil izjavio da su propali pregovori sa SAD. On je naveo da su se predstavnici SAD pojavili „praznih ruku“, ne uzimajući u obzir zahteve Severne Koreje, te da su odbili svaki pokušaj pregovaranja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala