Šta u Srbiju donose Erdogan i 200 turskih privrednika

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić u Turskoj
Aleksandar Vučić u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska, čiji predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak dolazi u posetu Beogradu, pokazala se kao pouzdan privredni partner Srbije, a ozvaničenje početka radova na auto-putu Beograd-Sarajevo znak je spremnosti turskih ulaganja i u kapitalne infrastrukturne projekte kakvih do sada nije bilo.

Predsednik Turske nakon dve godine dolazi u posetu Srbiji i to u godini kada se obeležava 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između dveju zemalja. Tokom posete biće položen kamen-temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i rekonstrukciju puta Novi Pazar-Tutin, a poseta Erdogana je prilika i da se dodatno afirmiše rad šest fabrika, turskih investicija u Srbiji koje već funkcionišu. Reč je o pogonima u Vladičinom Hanu, Leskovcu, Priboju, Kragujevcu, Kraljevu i Žitorađi.

Privrednik, doskorašnji kopredsednik tursko-srpskog poslovnog saveta, Aleksandar Međedović smatra da vidljivi rezultati najbolje govore o dosadašnjoj privrednoj saradnji.

Razmena povećana 4,5 puta

Kada je robna razmena u pitanju, ona je za proteklih devet godina povećana 4,5 puta. Na osnovu podataka o vrednosti ovogodišnje razmene zaključno sa julom, u Privrednoj komori Srbije procenjuju da će ona na kraju godine dostići 1,2 milijarde evra.

Od 2010. do početka ove godine turske investicije su iznosile 135,1 milion evra. U Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu, a najviše je ulagano u tekstilnu, auto-industriju, kao i u mašinski i prehrambeni sektor.

© Tanjug / Dimitrije GolVučić i Erdogan na Poslovnom forumu
Šta u Srbiju donose Erdogan i 200 turskih privrednika - Sputnik Srbija
Vučić i Erdogan na Poslovnom forumu

„Što se tiče generalne percepcije, Turska se sve više shvata kao partner kao što su i Rusija, Kina i EU, koje su već zauzele tu poziciju. Jedan deo čine investicije u proizvodnju i otvaranje značajnog broja radnih mesta u Srbiji, posebno u nerazvijenim područjima, ali i širom Srbije“, konstatovao je Međedović.

Kapitalne investicije

Sve te investicije su pouzdane i dobro rade, ističe ovaj privrednik, poreklom sa naših prostora, koji živi i radi na relaciji Berlin-Istanbul. Da su tom saradnjom zadovoljni i turski partneri, vidi se, kaže, i po tome što se dogovaraju novi poslovi.

„Što se tiče kapitalnih investicija kao što je početak radova na auto-putu Beograd-Sarajevo, to se do sada nije dešavalo. Turska nije ulagala u infrastrukturne projekte u Srbiji i to je prvi takav korak. Na mikroekonomskom nivou to je pozitivno, jer ko god dođe u nerazvijenu državu i ulaže u infrastrukturu, dobro je kada hoće da pomogne da se ta država razvija“, ocenio je sagovornik Sputnjika.

Sagledavajući makroekonomski nivo, on je ukazao na poteškoće Turske zbog krize domaće valute u odnosu na dolar i evro u prethodnih godinu i po dana, ali je i ocenio da se, uprkos tome, Turska pokazala kao pouzdan partner drugih država kada su u pitanju zajednički kapitalni projekti. On zato gaji optimizam i kada je u pitanju izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, čiji će kamen-temeljac biti položen u Sremskoj Rači tokom Erdoganove posete.

Međedović je ukazao i na novinu u privrednoj saradnji dveju zemalja, koja se odnosi na sektor usluga i pokretanje malih preduzeća.

„Interesantno je da sve više turskih privrednika dolazi da živi u Srbiju. To je generacija mladih turskih preduzetnika kojima se život u balkanskoj metropoli čini primamljiv i ovde gledaju da pokrenu svoj biznis, pre svega mala preduzeća. Dosta dolaze i izvođači građevinskih radova i traže aktivno partnerstvo sa srpskim izvođačima koji doživljavaju teškoće jer imaju odliv radne snage u inostranstvo“, ukazao je sagovornik Sputnjika.

Stiže i 200 privrednika

On posebno skreće pažnju na to da saradnja sa Turskom nije jednosmerna ulica i da postoji mnogo mogućnosti za srpske privrednike u Turskoj.

© Sputnik / Aleksandr Pogotov / Uđi u bazu fotografijaTekstilne fabrike najčešće tirske investicije
Šta u Srbiju donose Erdogan i 200 turskih privrednika - Sputnik Srbija
Tekstilne fabrike najčešće tirske investicije

„Tu, nažalost, moram da konstatujem da se srpska privreda pokazala kao relativno inertna. Nemamo nijednu srpsku investiciju u Turskoj, a ni izvozno orijentisani privrednici nisu se pokazali kao veoma aktivni. Turska je tržište od 80 miliona ljudi, a Srbija je bukvalno u njihovom predgrađu, na manje od hiljadu kilometara od njega. Sve što se proizvodi u Srbiji, od ulja, hemije, petrohemije, elektronskih delova, raznih komponenata, sve što mi proizvodimo za druge kupce širom sveta, možemo da prodajemo u Turskoj“, tvrdi ovaj privrednik koji je godinama uključen u srpsko-tursku privrednu saradnju.

To je, kako kaže, stvar strategije — koliko smo spremni da uložimo u osvajanje turskog tržišta, što je dugoročan proces, kao i u slučaju osvajanja saradnje sa Kinom, Rusijom, Indijom.

Međedović je izrazio nadu da će te potencijale prepoznati nove ekonomske snage, poput onih koji osnivaju startap firme ili su iz sfere digitalne industrije.

Za to, ali i sve druge ideje prilika će biti poslovni forum, jer sa Erdoganom u posetu Srbiji dolazi i oko 200 privrednika iz Turske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala