Pjongjang: Od SAD zavisi da li ćemo nastaviti eksperimente s interkontinentalnim raketama

© Kin CheungPjongjang
Pjongjang - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova Severne Koreje Kim Mon Gil izjavio je da od SAD zavisi da li će Pjongjang nastaviti eksperimente sa ispaljivanjem interkontinentalnih balističkih raketa, prenela je južnokorejska informativna agencija „Jonhap“.

„Jasno smo izrazili svoj stav. Prekidanje nuklearnih ispitivanja i lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa, likvidacija nuklearnog poligona na severu zemlje, vraćanje posmrtnih ostataka američkih vojnika — mi smo prvi napravili korake ka denuklearizaciji i izgradnji poverenja. Ako SAD iskreno odgovore na to, moći ćemo da pređemo na sledeću etapu, na ozbiljno razmatranje mera za denuklearizaciju“, rekao je severnokorejski diplomata.

Ranije je saopšteno da su radni pregovori Pjongjanga i Vašingtona, održani 5. oktobra u Stokholmu, propali.

„Razočarani smo zbog toga što SAD nisu ništa iznele na pregovarački sto. Sada su SAD odgovorne za nastavak pregovora“, rekao je Kim Mon Gil nakon sastanka.

Delegacija Severne Koreje, na čelu sa specijalnim izaslanikom Kim Mon Gilom, i američka delegacija, koju je predvodio specijalni predstavnik za Severnu Koreju Stiven Biganan, učestvovale su na radnim pregovorima u Stokholmu, prvi put posle februarskog samita u Hanoju.

Kako navodi južnokorejska novinska agencija „Jonhap“, glavni pregovori su bili usredsređeni na to da se postigne napredak u realizaciji Sporazuma postignutog tokom prvog samita SAD-Severna Koreja u Singapuru, u junu 2018. godine.

Sporazum uključuje kompleks obaveza za uspostavljanje novih bilateralnih odnosa, postizanje čvrstog i stabilnog mira i rad na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala