Protest „1 od pet miliona“: Podsećanje na 5. oktobar i poziv na bojkot

Pratite nas
Večerašnji protest pod nazivom „1 od pet miliona“ u Beogradu najavljen je kao podsećanje na demonstracije 5. oktobra, posle kojih je okončana vlast Slobodana Miloševića, a održan je u znaku poziva na bojkot narednih parlamentarnih izbora, prenosi Tanjug.

Protest je, posle šetnje, završen pred zgradom RTS-a, koju su učesnici demonstracija izlepili nalepnicama na kojima piše „bojkot“, kako javni servis, prema rečima jednog od organizatora protesta Miodraga Simovića, ne bi na to zaboravio, a u skladu sa tim, i na kamionu sa razglasom pojavio se transparent sa natpisom „bojkot“, kao glavni moto, umesto ranijeg „1 od 5 miliona“.

Nalepnice sa natpisom „bojkot“ na zgradu RTS-a lepili su i Dragan Đilas i Boško Obradović, a u šetnji do zgrade javnog servisa bili su i Vuk Jeremić, Janko Veselinović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović.

Na početku protesta predstavnik inicijative „Ne davimo Beograd“ Vladimir Radojčić pozvao je građane da se podsete oktobra 2000. godine i rekao da 19 godina kasnije nema uslova za slobodne izbore.

On je pozvao okupljene da potpisuju deklaraciju tog udruženja o bojkotu predstojećih izbora.

Radojčić je naveo da njihov cilj „nije rušenje Aleksandra Vučića sa vlasti, već slobodni izbori na svim nivoima“.

Simović je, takođe, rekao da je blokada Rektorata učinila da ta institucija stane na stranu studenata.

Jedan od studenata koji je učestvovao u blokadi, Valentina Reković, poručila je da „4. novembra Siniša Mali više neće biti doktor nauka“.

„Obratila bih se predstavnicima vlasti, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić i poslanicima koji su odlučili da komentarišu univerzitetska pitanja iako to ne smeju da rade, da li znaju čega se student sve odriče da bi stekao diplomu i čega se sve odriču roditelji da bi im dete pošteno steklo diplomu“, rekla je Reković.

Profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković je pozvao Odbor za profesionalnu etiku BU da „na miru i bez pritisaka pogleda doktorat Siniše Malog i da bez pritisaka čašću potpišu odluku“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala