Na dan izbora na severu KiM 650 policajaca

© Tanjug / Darko VojinovicKosovska Mitrovica uoči izbora
Kosovska Mitrovica uoči izbora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na dan održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na severu pokrajine će biti angažovano oko 650 policijskih službenika policije privremenih kosovskih institucija, izjavio je danas regionalni portparol kosovske policije Branislav Radović i dodao da će kosovska policija u nedelju delovati u skladu sa posebnim operativnim planom.

Radović je za Tanjug rekao da se opšta procena bezbednosne situacije na severu KiM karakteriše kao „srednja“.

„Izbornim procesom upravljaće centralna izborna komisija (CIK), a sa aspekta obezbeđivanja angažovana je kosovska policija“, naveo je Radović.

Istakao je da će sutra biti angažovan dovoljan i optimalan broj policijskih službenika na severu KiM, kao i izvestan broj policajaca iz drugih regionalnih direkcija kao ispomoć.

„Policija će usko sarađivati sa svim relevantnim činiocima radi neometanog održavanja izbora, kao i radi uspešne realizacije operativnog plana“, kazao je Radović.

On je apelovao na građane i zamolio ih za saradnju tokom izbornog dana, kako bi sve proteklo prema planu i u najboljem redu.

Vanredni parlamentarni izbori na KiM održavaju se sutra, a pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača, od kojih je u deseet opština sa većinskim srpskim stanovništvom 117.808. U četiri opštine na severu Kosmeta registrovano je 58.187 birača.

U ponoć je počela izborna tišina uoči sutrašnjih vanrednih parlamentarnih izbora za poslanike skupštine privremenih institucija Prištine. Za 120 poslaničkih mesta svoje kandidate imaće 25 političkih subjekata. Od toga je 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Četiri liste kosovskih Srba

U kosovskoj skupštini Srbi imaju zagarantovanih 10 mesta. Za njihovu popunu glasaće se među kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije Sloboda.

U srpskim sredinama je registrovano blizu 120.000 birača.

Sutrašnji izbori su sedmi po redu nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Nijedan saziv skupštine i vlade privremenih kosovskih institucija od tada do sada nije odradio pun mandat, pa su i sutrašnji izbori vanredni, podseća RTS.

Policija će pojačati budnost tokom izbornog dana, a biće angažovano i oko 100 tužilaca.

Pravo glasa ima preko 1.900.000 birača, što je blizu 200.000 više nego što, prema poslednjem popisu, na Kosovu ima žitelja.

U centralnoj izbornoj komisiji potvrdili su da su obavljene sve pripreme za izbore, dodajući da u narednim godinama predstoji obiman rad na sređivanju biračkih spiskova.

Izbore će pratiti kako lokalni, tako i međunarodni posmatrači.

Procenjuje se da će izbore nadgledati više hiljada posmatrača. Evropska unija ima sopstvenu posmatračku misiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala