Medvedev o ruskoj vojnoj bazi na Kubi: Neka se priča o tome

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija pomaže Kubi na uzvratnoj osnovi i pod povoljnim uslovima. Nema govora o bespovratnoj pomoći, kakva je bila u sovjetskom periodu, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u intervjuu za Rusku državnu radio-televiziju nakon zvanične posete toj latinoameričkoj zemlji.

„Sve se izmenilo u ovom svetu, Sovjetskog Saveza više nema, Kuba se menja i nema nikakve bespovratne pomoći koju bi zatim trebalo otpisivati, sada i ne može biti reči o tome. Svi naši odnosi su sada potpuno pragmatični. Iako su oni prijateljskog karaktera i zasnovani na istorijskoj prošlosti, ipak su to odnosi savremenih država. To mora biti uzajamno korisno“, rekao je Medvedev.

Odgovarajući na pitanje koliko kubanska strana redovno isplaćuje svoja dugovanja Rusiji, premijer je naglasio da „kubanski prijatelji izlaze na kraj sa dugovima“.

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Medvedev i predsednik Kube Migel Dias-Kanel Bermudes
Medvedev o ruskoj vojnoj bazi na Kubi: Neka se priča o tome - Sputnik Srbija
Dmitrij Medvedev i predsednik Kube Migel Dias-Kanel Bermudes

„Za razliku od nekog ranijeg vremena, pre 20 ili 30 godina, u sovjetskom periodu, kada novac u datom slučaju niko nije brojao, sada naši kubanski prijatelji plaćaju. Čak i tokom mojih razgovora i pregovora sa šefom države, on je nekoliko puta naglasio: ako smo negde nešto preskočili, ne brinite, sve ćemo platiti“, dodao je Medvedev.

On je dodao da će Rusija naći način da pomogne Kubi da dobija naftu i naftne derivate.

„Dogovorili smo se da napravimo plan rada za energetsko snabdevanje Kube, imajući u vidu i tradicionalne izvore, kao što su ugljovodonici. I možda i neke druge mogućnosti koje postoje“, rekao je Medvedev.

Premijer Rusije nije dao konkretan odgovor na pitanje da li je na sastanku sa prvim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije Kube Raulom Kastrom bilo razgovora o novim ruskim vojnim bazama i brigadama za obuku vojnika.

„Neka pričaju“, rekao je Medvedev, odgovarajući na komentar voditelja da je ta tema stalno kružila u kuloarima tokom rusko-kubanskih susreta.

Razgovarali smo o saradnji, sećali se prošlih dana, kada smo se prvi put susreli, kakav su put prešli naši odnosi tokom tih godina“, rekao je Medvedev, odgovarajući na pitanje da li je sa Kastrom, u svetlu međunarodnih odnosa, razgovarao o obnavljanju vojne baze.

Medvedev je, takođe, istakao: „Strogo govoreći, mi u sovjetsko vreme ovde nismo ni imali bazu“.

On je precizirao da je na ostrvu bila samo jedna zasebna brigada.

Odnosi Rusije i Kube obnovljeni u punoj meri

Prema mišljenju ruskog premijera, u vreme kada je Rusija tek počela da obnavlja partnerstvo sa Kubom, odnosi dveju zemalja su bili dobri, ali je „ekonomska razmena bila slaba, a investicija praktično nije bilo“.

„Odluke donete tada, koje su razrešile situaciju u vezi sa dugovanjem, čitav niz odluka i ugovora koje su zaključile velike ruske kompanije, doveli su do toga da su sada ovde ponovo naši automobili, naše lokomotive… Govorimo i o isporuci novih aviona i o remontu postojećih“, naveo je Medvedev, zaključivši da su Rusija i Kuba obnovile odnose u punoj meri.

Premijer Rusije je dodao da će predstavnici kubanske vlasti prisustvovati proslavi 75. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu 2020. godine u Moskvi. Ruska delegacija će učestvovati na obeležavanju 500. godišnjice Havane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala