Iranski ministar ekskluzivno: „Tankeri-aveti“ postoje

© AP Photo / Marcos MorenoIranski tanker u vodama Gibraltara
Iranski tanker u vodama Gibraltara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koristimo sve moguće metode i činimo sve što je moguće za izvoz nafte, ne odustajemo uprkos zabranama i sankcijama, poručio je iranski ministar nafte Bijan Namdar Zangene, komentarišući američke tvrdnje da Iran uz pomoć „tankera-aveti“ tajno izvozi naftu.

SAD su veoma zabrinute, jer pomorski putevi za isporuku iranske nafte nisu transparentni — iranski brodovi navodno isključuju sisteme za praćenje radio-signala, ili prenose lažne informacije o teretu. Prema mišljenju Amerikanaca, zaobilazeći međunarodne sankcije, Iran pomoću „tankera-aveti“ zaobilazi međunarodne sankcije.

„Izvoz nafte je naše zakonsko pravo“, istakao je iranski ministar u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik.

Pored toga, usled napetosti u Ormuskom moreuzu, glavnom plovnom putu za izvoz svetske nafte, iz Irana je sredinom avgusta potvrđeno da će 2021. godine zemlja izvoziti svoju naftu zaobilazeći Ormuski moreuz.

Novi naftni terminal

Prema rečima Zangenea, u cilju realizacije plana Iran trenutno gradi novi naftni terminal u oblasti Makran u blizini grada Džask.

© AP Photo / Fars News Agency, Hamed JafarnejadIran
Iranski ministar ekskluzivno: „Tankeri-aveti“ postoje - Sputnik Srbija
Iran

„Izvozni kapacitet terminala iznosiće milion barela nafte dnevno. Uz to, na tom području se gradi i naftovod. Koristimo samo sopstvene resurse, ali smo otvoreni i za investicije, konkretno, iz Rusije. Nadamo se da će do 2021. godine projekat biti pokrenut“, ocenio je iranski ministar.

Nedavno je šef Nacionalne petrohemijske kompanije Irana saopštio da će se u severnim regionima u blizini Kaspijskog mora graditi petrohemijska postrojenja. Istovremeno, iranski ekolozi tvrde da je ekološka situacija u provincijama oko Kaspijskog mora dostigla kritičnu tačku.

Prema rečima Zangenea, ne postoji velika potražnja za izgradnju naftne rafinerije u blizini Kaspijskog mora, jer Iran tamo ne proizvodi naftu, a i teško je ostvariti transfer nafte iz južnih regiona do tog mora.

„Zbog toga ćemo radije graditi nove rafinerije nafte u južnim delovima zemlje. Ipak, planiramo da izgradimo dve petrohemijske fabrike na Kaspijskom moru, ali su one bezbedne i 100 odsto će ispunjavati ekološke zahteve“, istakao je on.

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaIranska mornarica u Kaspijskom moru
Iranski ministar ekskluzivno: „Tankeri-aveti“ postoje - Sputnik Srbija
Iranska mornarica u Kaspijskom moru

Takođe je dodao da je petrohemijska industrija u Iranu dostigla prihvatljiv nivo i da njena proizvodnja donosi oko 18 milijardi dolara prihoda.

„Planiramo da profitabilnost petrohemijske industrije u naredne dve godine dostigne 25 milijardi dolara, a za šest godina — 37 milijardi dolara“, naveo je ministar.

Neće biti velikog skoka cena nafte

Komentarišući izglede cene nafte marke „Brent“, Zangene je rekao da može samo da nagađa, ali da niko ne može da predvidi cene nafte u budućnosti.

„Ono što mi kažemo, samo su nagađanja i pretpostavke. Cene na tržištu uglavnom zavise od potražnje, ponude i drugih različitih faktora, politike i socijalnih pitanja. Cena nafte marke ’Brent‘ trenutno drži određeni nivo i smatram da neće biti velikog skoka cena“, prokomentarisao je ministar.

Na pitanje da li bi Iran mogao da ponudi novu vrstu nafte koja bi se vremenom pridružila vrstama „Brent“, „VTI“, „Dubai krud“ ili da ih istisne sa tržišta, Zangene je ocenio da je to veoma dug i složen proces i da je to veoma teško postići.

Ministar je na kraju dodao da je Iran uspeo da se oslobodi zavisnosti od uvoza goriva, uprkos sankcijama koje su uvedene 2012. godine, tako da je i sâm počeo da izvozi benzin.

„Planirano je da se u bliskoj budućnosti izvoz benzina poveća na tri miliona tona mesečno, što će donositi oko 1,5 milion dolara prihoda“, zaključio je iranski ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala