Crna Gora kupuje 67 lakih oklopnih vozila od Amerike za 36 miliona evra

© Sputnik / Milena CmiljanićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nasljednik „Hamera“ iduće godine stiže u Podgoricu. Nakon Amerike i Slovenije, Crna Gora će postati treća država čiji će vojnici moći da koriste ovo vozilo, zahvaljujući novcu iz kredita, što je dio strategije razvoja Vojske Crne Gore do 2028. godine.

Lako taktičko vozilo JLTV, u koje može da stane pet osoba, prevoziće crnogorske vojnike iz dvije pješadijske čete. Riječ je o patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije, pa već taj podatak može da govori o namjeni u crnogorskoj vojsci.

Dizajniran je tako da bude jači, sposobniji, fleksibilniji, lakši za transport i popravku i, iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima nego njegov prethodnik ― „Hamer“.

Pokreće ga dizel-električni hibridni sistem koji troši onoliko struje koliko je potrebno za napajanje 18 porodičnih kuća prosječne veličine.

Na njemu je mitraljez od 12,7mm, a može da bude i oružana stanica na daljinsko upravljanje, što omogućava artiljercu da pogodi cilj i puca preko interfejsa ― skoro kao da igra video-igru unutar vozila.

U Ministarstvu odbrane Crne Gore objasnili su da je tokom prethodne nedjelje stigla zvanična ponuda Vlade SAD za nabavku 67 oklopnih vozila u vrijednosti od 36 miliona evra, te da se očekuje da Podgorica prihvati ovaj vid poslovnog aranžmana sa Amerikancima.

Kako prenose crnogorski mediji, može se očekivati da Crna Gora u 2020. godini dobije prvi kontingent ovih vozila, njih dvadesetak do decembra 2020. godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je tokom posjete Podgorici da se radi o najvećem ugovoru u istoriji o isporuci vojne opreme između Crne Gore i SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala