Ukrajina: Zakon o specijalnom statusu Donbasa biće donet u konsenzusu sa Rusijom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPoslanici na vanrednom zasedanju Vrhovne rade Ukrajine u Kijevu
Poslanici na vanrednom zasedanju Vrhovne rade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacrt zakona o statusu Donbasa biće napravljen u konsenzusu sa Rusijom, izjavio je šef Komiteta Vrhovne rade za međunarodne poslove i član partije „Sluga naroda“ Bogdan Jaramenko.

„Sve što se tiče Donbasa sprovodićemo u saglasnosti sa Rusijom, s obzirom da bi pokušaj Ukrajine da se pitanje specijalnog statusa iznese na referendum Rusija mogla da protumači kao izbegavanje sprovođenja Minskog sporazuma“, rekao je Jaramenko.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da je Kijev potpisao „formulu Štajnmajera“ i da će biti napravljen novi zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji će sadržati tu „formulu“.

Kako je pojasnio, „formula“ podržava održavanje izbora po ukrajinskom zakonu na teritoriji koju Kijev ne kontroliše, nakon čega će na snagu stupiti zakon o specijalnom statusu Donbasa, ako posmatrači OEBS-a konstatuju da su oni održani po standardima OEBS-a.

Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala