Šta je Stejt department saopštio nakon Pompeove posete Crnoj Gori

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stejt department je saopštio danas da je državni sekretar Majk Pompeo sa državnim vrhom Crne Gore u Podgorici razgovarao o snažnim bilateralnim odnosima i mogućnostima proširenja i produbljivanja ekonomskih i bezbednosnih veza dveju država.

U saopštenju povodom Pompeove posete Podgorici navodi se da SAD podržavaju tekuće reformske napore Crne Gore s ciljem suzbijanja korupcije, jačanja vladavine prava, zaštite slobode medija i pristupanja Evropskoj uniji.

„Naši ciljevi su u skladu sa težnjama građana Crne Gore i njihovih vlasti. Želimo to što oni žele — sigurniju, prosperitetniju i demokratsku budućnost Crne Gore, koja je u potpunosti usidrena u zapadne institucije i vrednosti“, poručuju iz Stejt departmenta.

Ističe se da je Crna Gora saveznik, partner i prijatelj.

Majk Pompeo i Milo Đukanović u Podgorici - Sputnik Srbija
Pompeo u Podgorici: Amerika i Crna Gora zaštitiće milijarde od virusa iz Rusije

„Otkako je Crna Gora obnovila nezavisnost 2006. godine, Sjedinjene Države snažno podržavaju njene težnje da se integriše u evroatlantske institucije kao stabilna, prosperitetna i inkluzivna demokratija“, stoji u saopštenju, prenele su podgoričke „Vijesti“.

Tradicija podrške SAD Crnoj Gori je, kako ističu, duga i datira od pre Prvog svetskog rata.

„Doprinos Crne Gore NATO-u tokom poslednjih deset godina jača regionalnu i globalnu bezbednost. Njeno pridruživanje NATO-u 2017. godine kao 29. saveznice Alijanse dodatno je produbilo čvrsto partnerstvo Crne Gore sa Sjedinjenim Državama. Sjedinjene Države pohvaljuju crnogorske vojnike koji su rame uz rame s nama u Avganistanu, Letoniji i Kosovu i pozdravljaju opredeljenje Crne Gore da do kraja godine pošalje trupe u Irak.“

Iz Stejt departmenta poručuju da je dobrodošao visok doprinos Crne Gore po glavi stanovnika NATO operacijama.

„Ona ima uverljiv plan da do 2024. godine dosegne opredeljenje NATO-a iz Velsa o 2/20 odsto izdvajanja za troškove odbrane.“

Vežbe NATO-a i Crne Gore - Sputnik Srbija
Crna Gora postaje poligon za specijalni napad Amerike na Rusiju

Ističe se da SAD svake godine izdvajaju milione dolara za programe koji pomažu modernizaciju Vojske Crne Gore, povećavaju institucionalni kapacitet za borbu protiv korupcije i jačaju sposobnosti za borbu protiv organizovanog kriminala.

„Kroz obrazovne razmene, kulturne programe i američke uglove u Podgorici, na Cetinju i u Pljevljima produbljujemo odnose između građana naših zemalja“, navode iz Stejt departmenta.

SAD poručuju da stoje uz Crnu Goru „u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spreči njen napredak prema evroatlantskim integracijama“.

Sjedinjene Države, zaključuje se u saopštenju, takođe cene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i EU sankcijama protiv Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala