Ruski ministar energetike: Još ima šanse da Danska dâ dozvolu za „Severni tok 2“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAmerički gas je skuplji od ruskog...
Američki gas je skuplji od ruskog... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je da i dalje postoji šansa da Danska izda dozvolu za polaganje cevi gasovoda „Severni tok 2“ kroz njene vode.

Novak je, međutim, naveo da će, ukoliko Danska odbije da izda dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“ na svojoj teritoriji, rok za završetak gasovoda biti produžen, a biće povećana i cena projekta.

„Sada imamo informaciju da ipak ostaje šansa da dobijemo dozvolu Danske za provlačenje deonice podvodnog gasovoda kroz dansku isključivu ekonomsku zonu. Podnet je odgovarajući zahtev, a rokovi za njegovo razmatranje su praktično već prošli. Zbog toga se takođe nadamo i smatramo da takva odluka treba da se desi, jer nema nikakvih protivrečnosti, niti problema zbog kojih bi zahtev bio odbijen“, rekao je Novak u intervjuu za „Biznis FM“.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku izgradnja gasovoda „teče nepromenjenim tempom“, a položeno je već oko 83 odsto ukupne dužine cevi.

„Definitivno, nameće se pitanje: šta će biti ako Danska ne bude dala odgovarajuće dozvole? Postoje i druge varijante za postavljanje gasovoda, one će prosto donekle povećati cenu projekta i njegova realizacija će trajati nekoliko meseci duže. Verovatno nema potrebe da sada govorimo o tome da li će biti usvojena druga varijanta za postavljanje gasovoda, sve dok ne saznamo konačnu odluku danske vlade“, rekao je Novak.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Planirano je da gasovod prođe kroz teritorijalne vode ili isključive ekonomske zone Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke, a trebalo bi da bude završen do kraja ove godine. Danska je jedina država koja još nije izdala dozvolu za njegovu izgradnju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala