Rusija: Komitet Generalne skupštine za razoružavanje preseliti u Evropu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik stalnog predstavnika Rusija pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski predložio je da se Prvi komitet Generalne skupštine, koji se bavi pitanjem razoružavanja i međunarodne bezbednosti, preseli iz Njujorka u Beč ili Ženevu.

On je to predložio tokom zasedanja Komiteta, budući da vlasti SAD nisu odobrile vize jednom delu ruske delegacije koja je trebalo da prisustvuje tom sastanku.

„Želeo bih da podsetim da je u skladu sa sporazumom iz 1947. godine Amerika u obavezi da osigura pristup centralnim institucijama UN bez izuzetaka svim zvaničnim predstavnicima država i izdaje im vize, citiram, besplatno i u najkraćem mogućem roku“, rekao je on.

Zbog neizdavanja viza ruskim delegatima on je pozvao da se naredno zasedanje Komiteta, 2020. godine, održi van teritorije SAD.

Takođe je predložio i da se rad Prvog komiteta sprovodi u vidu neformalnih konsultacija sve dok pitanje izdavanja američkih viza ruskoj delegaciji ne bude rešeno.

Poljanski je dodao da je pravo da sedište UN bude u Njujorku u stvari privilegija koju imaju SAD, zbog čega su one dužne da garantuju pristup institucijama te organizacije svim predstavnicima drugih država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala