Zajednička rusko-kineska poruka Americi

© AP Photo / Andy Wong / Balističke rakete kineske vojske
Balističke rakete kineske vojske - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kina i Rusija, svaka iz svojih razloga, zainteresovane su za jačanja svake, pa i vojno-tehničke saradnje, a obe zemlje time šalju i važnu poruku Sjedinjenim Državama, kažu ruski eksperti povodom izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva pomaže Pekingu da napravi sistem upozorenja na raketni napad.

Gostujući na Međunarodnom klubu Valdaj, Putin je ocenio da će sistem kakav zasad imaju samo Rusija i SAD značajno povećati odbrambenu sposobnost Kine. Ovo je prva zvanična potvrda saradnje Rusije i Kine u oblasti sistema strateške odbrane. Vojni ekspert Boris Rožin objašnjava da ima dosta faktora koji utiču na intenziviranje vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

„Kina je zainteresovana da dobije pojedine tipove naoružanja i za pristup tehnologijama u kojima je zasad još značajno iza Rusije. To se tiče i naoružanja iz oblasti visokih tehnologija. Za Kinu je ta saradnja veoma korisna jer joj omogućava da smanji zaostajanje i za Rusijom, i za Sjedinjenim Državama“, kaže Rožin za Sputnjik. 

On napominje da za Rusiju, s druge strane, vojna saradnja s Kinom nije samo pitanje novca.

„To je i pitanje jačanja političkih i ekonomskih veza s Kinom. U svetlu sukoba SAD i Rusije Moskva time pokazuje da u svetu postoje veoma ozbiljni akteri s kojima može da gradi političke, ekonomske i vojne odnose. Za Zapad je ta alijansa u nastajanju veoma neprijatna jer partnerstvo Rusije i Kine potkopava globalističke planove o totalnoj hegemoniji SAD i zemalja Zapadne Evrope“, ocenjuje Rožin.

Raspad sistema ograničenja naoružanja

Vojni analitičar Andrej Golovatjuk podseća da Rusija i Kina već dugo razvijaju saradnju ne samo u ekonomskoj, već i u vojnoj sferi.

„Početak saradnje u vojno-tehničkoj oblasti označila su agresivna dejstva SAD, koje su pokušale da uspostave svoj svetski poredak. Jedine dve zemlje koje su se tome suprostavile bile su Rusija i Kina. Istovremeno, ni Moskva ni Peking odavno nemaju nikakve međusobne teritorijalne pretenzije, a lideri dve zemlje o tome govore, između ostalog i u vezi s temom jačanja vojne saradnje“, objašnjava ekspert.

Golovatjuk napominje da će savremena ruska dostignuća na planu protivraketne odbrane biti korisna Kinezima. 

„Ne otkrivajući nikakve tajne, naši vojni stručnjaci pomoći će Kini da izgradi svoj protivraketni sistem. U poslednje vreme učestali su agresivni ispadi SAD prema Kini, koja shvata da joj može pretiti i napad“, ističe naš sagovornik. 

Važan faktor za intenziviranje vojno-tehničke saradnje između Pekinga i Moskve svakako je raspad sistema sporazuma o ograničenju ofanzivnog nuklearnog naoružanja, smatra Boris Rožin.

„Kina je i te kako zainteresovana da ojača svoje odbrambene potencijale u slučaju ozbiljnije konfrontacije sa SAD zbog situacije u Hongkongu i na Tajvanu, kao i zbog drugih pitanja. Kinezi razvijaju i aktivno grade svoje oružane snage, i kopnene, i pomorske, a Rusija, čineći im uslugu ove vrste, pravi ozbiljan korak u susret Kini, koja će to umeti da ceni. Rezultat će verovatno biti širenje i ekonomske saradnje, veći broj zajedničkih manevara i intenziviranje bilateralne saradnje“, uveren je Rožin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala