Pompeo u Podgorici: Amerika i Crna Gora zaštitiće milijarde od virusa iz Rusije

© AP Photo / Risto BozovicMajk Pompeo i Milo Đukanović u Podgorici
Majk Pompeo i Milo Đukanović u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea, koji je kazao da SAD ponosno nastavljaju partnerstvo sa Crnom Gorom.

On je na sastanku sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u vili „Gorica“ naglasio da je saradnja dviju država uspostavljena prije Prvog svjetskog rata.

Đukanović je i na Tviteru Pompeu poželio „toplu dobrodošlicu“.

​Nakon sastanka sa Đukanovićem, Pompeo se sastao sa premijerom Duškom Markovićem.

Pompeo je tokom pres-konferencije sa premijerom Duškom Markovićem zahvalio na dobrodošlici i naglasio da je njegova posjeta prva posjeta nekog državnog sekretara SAD od kako je Crna Gora postala nezavisna prije 13 godina, što je čini istorijskom.

On je zahvalio premijeru Markoviću što se Crna Gora obavezala da će poštovati obavezu o trošenju dva odsto BDP-a za odbranu.

„Zbog naše direktne saradnje u oblasti sajber-odbrane sa Crnom Gorom, mi ćemo sada biti u mogućnosti da razvijemo paket za odbranu od najnovijeg ruskog virusa, koji će moći da štiti milijarde uređaja širom svijeta“, naglasio je Pompeo.

Američki državni sekretar je dodao da takođe želi da zahvali što Crna Gora podržava američke rezolucije u Ujedinjenim nacijama i što prati američke diplomatske napore u vezi sa Sirijom, Irakom, Libijom i Iranom.

„Imam zadovoljstvo da saopštim da je prošle nedelje potpisan i najveći ugovor u istoriji o isporuci vojne opreme između naših nacija u vrijednosti od 36 miliona evra za isporuku lakih vojnih vozila“, saopštio je Pompeo.

 

Marković je ocijenio da je posjeta Pompea dokaz da SAD cijene naše savezništvo i konstruktivnu ulogu u regionu i šire.

„Cijenimo podršku koju je Pompeo iskazao Crnoj Gori u EU integracijama i pohvale na račun reformi koje je postigla. Crna Gora će nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala, zaštiti novinara, prije svega zbog nas, a onda i zbog EU. Nastavićemo borbu protiv trgovine ljudima“, rekao je Marković.

On je rekao da je tokom susreta dobio uvjeravanja da će SAD nastaviti da podržavaju institucije Crne Gore u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala.

Marković je izrazio uvjerenje da će Crna Gora do 2024. godine, a možda i prije, postići zajednički dogovoreni cilj od dva odsto izdvajanja za odbranu.

Kako je ranije saopšteno, Pompeo će u sklopu evropske turneje posjetiti Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i u obje zemlje istaći podršku SAD u rešavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova.

Prema najavama iz Stejt departmenta, jedna od tema o kojoj će se razgovarati u Podgorici i Ohridu biće i destabilizujuća uloga Rusije u regionu.

Pompeo će evropsku turneju završiti posjetom Grčkoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala