Ohrabruje se haos: Albanci su savršene demokrate, a Srbi za „posmatranje“

Pratite nas
Misija OEBS-a na Kosovu neće imati posmatrače na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji koji se održavaju u nedelju 6. oktobra, jer je tako zahtevala centralna izborna komisija Kosova (CIK).

„Uloga misije OEBS-a na Kosovu nije da posmatra izbore, već da pruži tehničke savete i pomoć“, objasnili su u OEBS-u.

Da li je Kosovo doseglo takav nivo demokratije kojom bi se ponosile i najrazvijenije države, pa OEBS ne mora da nadgleda izbore?

Dr Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, za Sputnjik kaže da je ovo neodgovoran potez misije OEBS-a, zato što je Kosovo daleko od društva u kome važe demokratska pravila igre.

Posmatrači više nego potrebni

„Problem je što je Kosovo možda jedina teritorija za koju se sa sigurnošću može reći da su posmatrači OEBS-a više nego potrebni. I ne samo posmatrači ove misije, već i mnogih demokratskih država. Kosovo i kampanja koja se tamo vodi, kao i njihova politička elita koja je mahom sastavljena od pripadnika bivše terorističke OVK, ne predstavljaju neku uzornu demokratiju. Zbog toga mi se čini da je ovo indirektna podrška neregularnosti, koja će sada biti svakako veća nego da se izbori održavaju pod nekim stepenom supervizije OEBS-a“, smatra naš sagovornik.

Činjenicu da je OEBS najavio da će samo u četiri srpske opštine na severu Kosova rasporediti oko 200 svojih članova koji će biti prisutni na svim biračkim mestima, Stanković tumači kako neko hoće da poruči da na ostatku Kosova vlada „vekovna demokratija“, a da je samo na severu nešto sporno.

„Dakle, to je unapred pristrasno sumnjičenje srpske strane za moguće političke malverzacije, ali to nije toliko ni neočekivano, jer su sve međunarodne misije od 1999. pa naovamo dolazile sa ’najboljim namerama‘ i velikim predrasudama. Sa najboljim namerama da naprave pristojno demokratsko društvo i sa predrasudama prema Srbima kao naciji koja tako nešto opstruira“, dodaje dr Stanković.

Ohrabrenje političkog haosa

Naš sagovornik veruje da će bez OEBS-a izbori na Kosovu biti sve samo ne regularni, što on tumači kao neku vrstu ohrabrenja haosa na Kosovu. 

OEBS je najavio da će „pružati savete na licu mesta opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima“, kao i da će biti na vezi sa centralnom izbornom komisijom tokom izbornog procesa.

„OEBS će na biračkim mestima biti prisutan tokom celog izbornog dana, uključujući i period tokom brojanja glasova i drugih postupaka koji se sprovode na biračkim mestima nakon glasanja i imaće posmatračku ulogu na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji, rečeno je u Kancelariji misije OEBS-a u Prištini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala