Obe linije „Turskog toka“ do kraja godine

© Anastasia Solntseva / Turkish StreamZavršetak izgradnje morskog dela gasovoda "Turski tok"
Završetak izgradnje morskog dela gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obe maršrute gasovoda „Turski tok“ biće gotove do kraja godine. Gas će jednim krakom poteći ka Turskoj, a ako Bugarska bude spremna da primi gas, isporuke će krenuti i drugim krakom ka Evropi, saopštio je predstavnik ruskog „Gasproma“ Dmitrij Handoga tokom Peterburškog međunarodnog gasnog foruma.

Handoga je naglasio da će „Gasprom“ do kraja godine biti spreman da isporučuje gas drugom linijom, a da od bugarske strane zavisi da li će do tada biti spremna da prima gas iz „Turskog toka“.

Projekat „Turski tok“ podrazumeva izgradnju gasovoda od dva kraka, pojedinačnih kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Prvi krak je namenjen za isporuke ruskog gasa turskim potrošačima, a drugi za snabdevanje zemalja Južne i Jugoistočne Evrope, odnosno Srbije i Mađarske, preko Bugarske.

„Bulgartransgaz“ je u januaru doneo konačnu odluku o proširenju gasno-transportnog sistema zemlje od granice s Turskom do Srbije, kako bi mogao da prima gas iz „Turskog toka“.

Ministar trgovine Rusije Denis Manturov rekao je u septembru da Rusija očekuje da će bugarska strana uspeti da obavi pripreme za primanje gasa do naznačenog roka — 1. januara 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala