Mladi Rusi sve radije idu u vojnike

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici
Ruski vojnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok su do pre deset godina ruski mladići na razne načine pokušavali da izbegnu služenje vojnog roka, danas se situacija umnogome promenila, piše list „Mundo“.

Ruska vlada počela je da sprovodi niz reformi kako bi vojnu službu učinila privlačnijom, a to je donelo rezultate: ruska armija je sada kvalifikovanija i podmlađena, navodi list.

U Rusiji počinje jesenja regrutacija, koja će trajati do 31. decembra. Prema podacima Glavne organizaciono-mobilizacione uprave Generalštaba Rusije, prošlog proleća je poziv za služenje vojnog roka dobilo 135.000 ljudi.

„Mundo“ piše da su veoma dugo pojedini mladići upisivali postdiplomske studije, podmićivali vojne službenike ili nabavljali medicinska opravdanja da bi izbegli služenje vojske.

Pre deset godina, ruska vlada je počela da sprovodi niz reformi kako bi vojnu službu učinila privlačnijom, a to se pokazalo kao uspešno.

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoRuska vojska
Mladi Rusi sve radije idu u vojnike - Sputnik Srbija
Ruska vojska

List navodi da je nakon raspada Sovjetskog Saveza naglo pao borbeni duh i da se znatno pogoršalo materijalno stanje vojnika. Nakon što je Vladimir Putin postao predsednik Rusije, jedan od prioriteta rada vlade bio je da se ta situacija promeni.

General-potporučnik Jevgenij Burdinski je izjavio da je tokom jesenje kampanje za regrutaciju prošle godine na služenje vojnog roka upućeno 132.000 ljudi, isto kao i ove godine. Prema podacima Glavnog vojnog tužilaštva, od 2012. broj onih koji izbegavaju služenje vojske smanjen je za više od 30 odsto.

„Zahvaljujući skraćenju vojnog roka na godinu dana nestala je podela regruta po starešinstvu, zbog čega se sada iz godine u godinu smanjuje broj onih koji izbegavaju obaveznu vojnu službu“, navodi predstavnik Ministarstva odbrane Aleksej Komarov i dodaje da se u poslednje vreme znatno poboljšao odnos mladih Rusa prema armiji.

U okviru nedavno uvedenog sistema, posebna pažnja se poklanja vojnicima po ugovoru. Od 2012. godine njihov broj je utrostručen i sada ih ima više od 400.000. Aleksej Komarov smatra da to govori o porastu prestiža vojne službe u javnom mnjenju.

„To je u velikoj meri povezano sa stvaranjem specijalizovanih odreda u ruskoj armiji, u kojima građani koji imaju visoko ili srednje profesionalno obrazovanje, ili imaju naučna ili sportska dostignuća, mogu da razvijaju svoje veštine i tokom vojne službe“, dodao je Komarov.

„Mundo“ zaključuje da se ruske oružane snage danas više uzdaju u profesionalce ili vojnike po ugovoru nego na regrute. Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio je sredinom aprila davnu ideju o ukidanju vojnog roka, ali je dodao da su za ostvarivanje takve „revolucije“ potrebni vreme i odgovarajuće finansije. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala