Kad se različitosti ujedine u novu snagu

© Foto : Danilo MijatovicAna Ćurčin
Ana Ćurčin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koncert beogradske kantautorke Ane Ćurčin i njenog benda „The Changes“ održan je u petak u Domu omladine.

Nakon objavljivanja drugog studijskog albuma pod nazivom „Differences“ i video-spota za istoimenu pesmu, Ana Ćurčin nastupila je u petak pred beogradskom publikom u okviru muzičkog festivala „Indirekt“.

Gostujući u emisiji „Orbita kulture“, mlada umetnica je otkrila za Sputnjik koje su to različitosti, kako glasi i ime albuma, ovog puta u njenom muzičkom stilu i pristupu muzici uopšte.

„Dozvolili smo da svaka pesma žanrovski povuče na neku svoju stranu, da se poigramo s time šta je to što čini tu pesmu i uspeli smo da postignemo neke odmake u odnosu na celinu koja čini ovaj album. Naslovna pesma na albumu je povukla alternativni pop-rok i drago mi je da smo uspeli da napravimo fuziju koja čini srećnim svakoga unutar benda. Za mene je to veliki muzički razvoj i pomak“, kaže Ana i ističe da je svako od saradnika na novom albumu uneo neki svoj element i kreativni input.

„Upravo te različitosti unutar benda, unutar naših mikrosvetova, intime, a i nečeg što čini kolektiv, zapravo je ono o čemu je ovaj album i o čemu mi pričamo. To su teme koje otvaramo — od intimnih, društvenih, pa do muzičkih“, objašnjava kantautorka za Sputnjik.

Korak dalje — zajedno

Neke od novih pesama su, prema njenim rečima, nastajale u protekle dve godine u Beogradu, neke dok je boravila u Njujorku, a neke su se rađale u prostoru za probe. Album „Differences“ obiluje numerama iz raznih perioda, prilika i saradnji.

„Čini mi se da smo zajedno otišli korak dalje. Za publiku to može da znači da će čuti malo drugačiji senzibilitet nego ranije, da će osetiti malo agresivniji zvuk. Za mene je najveći uspeh što sam se konačno uhvatila električne gitare i nekako je, u mom nekom razumevanju, osvojila. Drago mi je da sam je uključila na ovom albumu i kompletno odsvirala. To je već veliki pomak u zvuku“, ističe naša sagovornica koju je, kako kaže, publika podstakla da otvori nove vidike u smislu ritma, senzibiliteta, aranžmana i energije koju pesma prenosi.

© Foto : Danilo MijatovićNeke od novih pesama su nastajale u Beogradu, neke dok je boravila u Njujorku, a neke su se rađale u prostoru za probe
Kad se različitosti ujedine u novu snagu - Sputnik Srbija
Neke od novih pesama su nastajale u Beogradu, neke dok je boravila u Njujorku, a neke su se rađale u prostoru za probe

Stiže i pojačanje

Spot za naslovnu numeru „Differences“ objavljen je krajem avgusta i predstavlja svojevrsnu najavu predstojećeg koncerta na kojem će publika osim novih pesama imati prilike da se podseti i nekih starijih numera sa albuma „Sketches Of Belonging“.

„Radujem se što ćemo na ovom koncertu biti u malo većem sastavu nego što smo inače na bini. Imaćemo pojačanje, dolazi nam bubnjar koji je svirao na albumu, a koji se u međuvremenu vratio u Južnu Afriku. Imaćemo i perkusije i bek-vokale koje sam veoma srećna da najavim — u pitanju su Ivana Vukmirović i Nevena Filipović. ’Ana & The Changes‘ ovog puta u pojačanom paketu deli binu sa rumunskim alternativnim bendom ’Byron‘. Za nas je koncert u Domu omladine uvek bitan događaj i zbog zvuka i zbog značaja koji nosi ta sala. Predstavićemo pesme najbolje što možemo“, nagoveštava Ćurčinova.

© Foto : Danilo MijatovićAna Ćurčin
Kad se različitosti ujedine u novu snagu - Sputnik Srbija
Ana Ćurčin

Hrana, voda, vazduh i — muzika

S obzirom da isključivo peva na engleskom jeziku, Anu smo pitali planira li da svoju muzičku karijeru nastavi da gradi van granica naše zemlje.

„Odgovor na to pitanje je — kontinuitet. Ne mogu da kažem da li želim jedno, drugo ili treće. Važno mi je da dođemo i do trećeg albuma. Važno mi je da opstanemo kao bend u ovom sastavu. Ne bih volela da se to menja, vrlo su mi bitni momci koji me okružuju. Pre svega mi je važno da smo dosledni sebi, da uživamo u tome što radimo. Prepuštamo se pesmama da nas dalje vode“, zaključuje naša sagovornica i objašnjava šta za nju znači muzika, ako se izuzme profesionalni smisao.

„Ispostavlja se da je muzika za mene pre svega jedna sušta potreba. Postoji neka potreba za njom nezavisno od toga da li ću se danas baviti muzikom, da li sutra imam koncert ili ne. Muzika je to nešto što je meni neophodno da bih živela. Za mene je to u rangu hrane, vode i vazduha. Kad je nemam previše dugo, moram da odem u studio i da provedem neko vreme sa instrumentom i sa sobom u prostoru muzike.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala