Hoće li američki potez naterati Beograd da zatraži pomoć Rusije i Kine

© AP Photo / Alex BrandonPredsednik SAD Donald Tramp potpisuje u Beloj kući naredbu za pooštravanje sankcije Iranu
Predsednik SAD Donald Tramp potpisuje u Beloj kući naredbu za pooštravanje sankcije Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proširenje formata dijaloga između Beograda i Prištine i uključivanje specijalnih predstavnika Rusije i Kine potrebno je i neophodno.

Imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika Bele kuće u dijalogu između Beograda i Prištine moglo bi da suštinski promeni format pregovora, s obzirom da je dosadašnji posrednik bila EU.

Ono što napominju sagovornici Sputnjika, dugogodišnji dopisnik lista „Politika“ iz Nemačke Miroslav Stojanović i nekadašnji šef Koordinacionog tela vlade Srbije za KiM Nebojša Čović, jeste uključivanje još nekoliko specijalnih predstavnika — iz Kine i Rusije.

Format pregovora biće širi

S obzirom da svog specijalnog emisara najavljuje i EU (koja čeka razrešenje izborne drame na KiM), prema Stojanovićevim rečima, sve navodi na to da će format pregovora biti širi, pa ne isključuje mogućnost i da Rusija i Kina imenuju svoje specijalne predstavnike.

„Da li će to biti neka vrsta nove kontakt-grupe ili neke međunarodne konferencije koja bi se isključivo bavila time, ali u jednom užem smislu, koja neminovno uključuje i članice Saveta bezbednosti, jer se bez saglasnosti Saveta bezbednosti ne može ostvariti ništa što bi želele zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova. Tako da je vrlo verovatno da bi krug mogao da se proširi i na Rusiju i Kinu, samom činjenicom što Amerikanci sada imaju dva emisara, što bi svoje emisare trebalo da pošalju i Nemačka i Francuska, i Brisel svog u ime EU“, naglašava Stojanović.

U takvoj konstelaciji, neizbežno je da Beograd insistira da se format pregovora proširi na Rusiju i Kinu, dodaje on.

„Moj lični stav je da je obavezno i preko potrebno da Rusija i Kina imaju svoje specijalne predstavnike. Mislim da je to neophodno i važno. To je moje mišljenje koje je proisteklo iz iskustva na poslovima koje sam radio vezano za Kosovo i Metohiju“, naglašava Čović.

Antirus sa kojim se može razgovarati

Iako izraziti antirus, što je više puta pokazao u mandatu američkog ambasadora u Nemačkoj, Grenel je, prema Čovićevom mišljenju, čovek sa kojim će moći da se razgovara.

„Primećujem jednu naredbodavnu crtu kod njega i shvatam zašto je Volfgang Kubicki, potpredsednik nemačke opozicione Slobodne demokratije, rekao da ga Ričard Grenel podseća na visokog komesara okupacione sile. Iskreno se nadam da se neće tako ponašati u ovom procesu, ali, pravo da vam kažem, meni sve to liči na pristup u kome će međunarodni faktor predvođen Amerikancima i Velikom Britanijom ići ka tome da se ostvari plan koji je napravio Ahtisari“, upozorava Čović.

S obzirom da Grenel ima iskustva i kao vlasnik medijske kompanije i politički komentator, naš sagovornik napominje da bi takav pristup mogao da bude prikazan kao veliki ustupak i veliko dostignuće za Beograd.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala