Gruzija: Novinar koji je uvredio Putina pozvan na saslušanje

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZgrada gruzijske televizije "Rustavi 2" u Tbilisiju
Zgrada gruzijske televizije Rustavi 2 u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavno tužilaštvo Gruzije pozvalo je na saslušanje televizijskog novinara Georgija Gabuniju, poznatog po skandalima, zbog toga što je ranije u programu koji je išao uživo uvredio ruskog predsednika Vladimira Putina.

„U okviru istrage o prekoračenju službenih ovlašćenja protiv zakonskih interesa ’Rustavi 2‘, prisvajanja novca televizijske kompanije u velikoj meri uz zloupotrebu službenog položaja, u Glavno tužilaštvo je pozvan na saslušanje Georgij Gabunija“, saopštilo je Tužilaštvo, uz napomenu da će saslušanje biti održano 7. oktobra.

Tužilaštvo će 5. oktobra saslušati bivšeg šefa informacionog odeljenja „Rustavi 2“ Nodara Meladze.

Skandali u vezi s televizijskom kompanijom „Rustavi 2“ ne prestaju u Gruziji već više od mesec dana. Prvo je javnost uznemirio nastup Gabunija u emisiji prenošenoj uživo, u kojoj je novinar uvredio ruskog predsednika na ruskom jeziku.

Njegov postupak su osudili predstavnici gruzijskih vlasti i obični građani. Tadašnji generalni direktor televizijske kompanije Nika Gvaramija izjavio je da smatra da su necenzurisani iskazi u direktnom prenosu nedopustivi, iako deli stavove voditelja.

Kasnije su gruzijski vinari i biznismeni protestovali, saopštivši da je zbog nastupa voditelja doveden u pitanje gruzijski izvoz u Rusiju. Gvaramija je na to odgovorio da mu je svejedno da li će se gruzijsko vino i mineralna voda izvoziti u Rusiju ili ne.

Ubrzo nakon tih događaja Evropski sud za ljudska prava prihvatio je odluku Vrhovnog suda Gruzije da se opoziciona televizijska kompanija preda bivšem vlasniku, biznismenu Halvašiju, koji podržava vladajuću partiju. On je pokušavao da proda televizijsku kompaniju zbog duga od 24 miliona dolara, ali nije u tome uspeo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala