EU se oglasila o Trampovom čoveku za dijalog Beograda i Prištine: Šta očekuju od Ričarda Grenela?

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Evropske unije u Briselu
Zastave SAD i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvaničan stav EU ostaje da je svaka pomoć dobrodošla, ali da se zna ko ima mandat da vodi pregovore Beograda i Prištine.

Evropska unija imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine vidi kao dobrodošlu pomoć, ali ističe da se zna ko vodi dijalog.

„SAD su značajno doprinele našem poslu na Zapadnom Balkanu, pogotovo uspehu dijaloga Beograda i Prištine. SAD i EU dele snažan interes u pogledu stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana. Zato se i nadamo nastavku bliske saradnje sa SAD“, istakla je portparolka EU Maja Kocijančič u pisanom odgovoru na pitanje Tanjuga.

Maja Kocijančič kaže da Brisel očekuje nastavak uspešne saradnje sa Vašingtonom po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, piše „Telegraf“.

Zvaničan stav EU ostaje da je svaka pomoć dobrodošla, ali da se zna ko ima mandat da vodi pregovore Beograda i Prištine.

U Briselu tako ponavljaju isti odgovor koji je EU imala prilikom imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

„Pozdravljamo svako angažovanje u cilju podrške dijalogu kome posreduje EU, bilo da ono dolazi od zemlja-članica, međunarodne zajednice i posebno od SAD“, poručila je tada Maja Kocijančič.

Ni u diplomatskim izvorima u Briselu ne žele da ulaze u detalje oko imenovanje Ričarda Grenela kao specijalnog izaslanika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine. Navodi se da je to „interno pitanje“ Vašingtona, odnosno Stejt departmenta i Bele kuće.

„Da li će ovo imenovanje doprineti ili ne, to sad ne možemo da znamo, ali pokušavamo da to vidimo kao nastavak angažovanja SAD na visokom nivou“, ocenjuju u briselskim diplomatskim krugovima.

U trenutku kada SAD imaju već dva specijalna predstavnika za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, u Briselu kažu da do imenovanja novog šefa EU diplomatije, što se očekuje 1. novembra, neće biti poznati dalji koraci EU kao glavnog posrednika u dijalogu.

Upitani za bilo kakav plan u pogledu nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, navode da je prvo neophodno da se održe izbori na Kosovu, da se formira vlada u Prištini, a zatim sprovedu odluke koje je tražila EU, odnosno da se ukinu takse.

„Tek onda možemo početi sa pripremama za dijalog. A plan je kao i do sada: nastavak rada na bazi UN mandata i olakšavanje dijaloga“, zaključuju u EU krugovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala